plaszczyzny
fil:
1. Napisz rownanie plaszczyzny zawierajacej P(1, −1, 0) i prostopadlej do wektora n = [3, 2, 7]
2. Napisz rownanie plaszczyzny przechodzacej przez trzy punkty
P1(1, 1, 0), P2(1, 2, 5), P3(1, −1, 3)
2 lis 14:51
Jerzy:
1) poszukaj gotowego wzoru.
2) Iloczyn wektorowy np. wektorów P1P2 oraz P1P3 jest wektorem normalnym szukanej
płaszczyzny.Punkt wybierasz dowolnie z trzech podanych
2 lis 14:54
Mila:
1)
π:
3*(x−1)+2*(y+1)+7(z−0)=0 ⇔
3x+2y+7z−1=0
2) Możesz tak, jak radzi Jerzy
albo podstawiasz wsp. danych punktów do poniższego równania i rozwiązujesz układ równań.
Ax+By+Cz+D=0
2 lis 17:35
jc: (x,y,z)=P1 + s(P2−P1) + t(P3−P1)
2 lis 17:53