Teoria liczb
tok: | | | |
Hej, jak udowodnić że liczba | jest parzysta dla każdego t? |
| | |
2 lis 14:40
wredulus_pospolitus:
niech t = 0
| |
= 1 <−−− to nie jest liczba parzysta |
| |
dziękuje za uwagę
2 lis 14:52
tok: Jeśli t spełnia warunek*
1<= t<= 2n
2 lis 15:09
wredulus_pospolitus:
| | | |
no to | = 1  |
| | |
2 lis 15:11
wredulus_pospolitus:
napisz PORZĄDNIE treść zadania
2 lis 15:14
tok: Udowodnij lemat.
| | | |
Jeśli 1<=t<2n, to | jest parzyste. |
| | |
2 lis 16:03
Jerzy:
Czy rozumiesz zapis 15:11 ?
2 lis 16:05
tok: rozumiem, stąd napisałem, że 1<=t<2n
2 lis 16:46
Jerzy:
15:09 napisałeś coś innego,a ostatni zapis jest bez sensu.
2 lis 16:49
Jerzy:
A zresztą ten 15:09 też.
2 lis 16:50
wredulus_pospolitus:
tok ... po pierwsze ... na polem do pisania masz symbole i masz tam symbol ≤
po drugie jak juz zapisujesz za pomocą '=' i '<' to zapisuje się jako '=<' a nie '<=' bo to
drugie ma inne znaczenie niż to co Ty chcesz przekazać.
2 lis 16:53
wredulus_pospolitus:
Ja bym to próbował albo przez indukcję (chociaż średnio to widzę)
Albo wskazał symetryczność wartości względem elementu środkowego i wskazał że ilość dwójek w
rozkładzie będzie zawsze większa w liczniku niż mianowniku
2 lis 17:10
jc:
(1+x)
2n=1+x
2n (mod 2)
Indukcja
(1+x)
2=1+x
2 (mod 2)
(1+x)
2n=1+x
2n (mod 2)
(1+x)
2n+1=((1+x)
2n)
2=(1+x
2n)
2 = 1+x
2n+1
| | | |
Dlatego | =0 (mod 2) dla k=1,2,...,n−1. |
| | |
2 lis 17:50