1 | 1 | 1 | ||||
∑n→∞ | = ( | − | ) i co dalej ? wychodzi mi 1 a ma być 1/2 :C | |||
n2+3n+2 | n+1 | n+2 |
1 | ||
∑kn=1 | i liczysz z tego granicę dla k −> +∞ | |
n2+3n+2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
( | − | )+( | − | )+...+( | − | ) | ||||||
2 | 3 | 3 | 4 | n+1 | n+2 |
1 | 1 | n | ||||
Więc zostanie ( | − | )= | , a z tego granica wychodzi 1. Co robię źle ? | |||
2 | n+2 | n+2 |
1 | 1 | n+2 − 2 | n | ||||
− | = | = | −−−> 0.5 | ||||
2 | n+2 | 2*(n+2) | 2(n+2) |
1 | 1 | 1 | |||
− | −−−> | + 0 = 0.5 | |||
2 | n+2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
Sn= | − | + | − | + | − | +....− | ||||||||
2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | n+2 |
1 | 1 | |||
Sn= | − | |||
2 | n+2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
limn→∞( | − | )= | −0= | |||||
2 | n+2 | 2 | 2 |
1 | 1 | n+2−2 | n | 1 | |||||
− | = | = | → | ||||||
2 | n+2 | 2(n+2) | 2(n+2) | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |