RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA
Dzonek: RACHUNEK PRAWD. −− W I urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe, a w drugiej urnie jest 7 kul
czarnych i 8 białych. Losujemy dwie kule bez zwracania z pierwszej urny i dwie kule ze
zwracaniem z drugiej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie trzech kul
białych?
policzyłem to z wariacji i kombinacji ale wynik nieco różni się od odpowiedzi: 624/3375,,,,
736/3375(odpowiedź prawidłowa)
28 lut 21:02
Emma:
| | 4 | | 3 | | 8 | | 7 | | 4 | | 6 | | 8 | | 8 | |
P(A) = |
| * |
| * |
| * |
| *2+ |
| * |
| * |
| * |
| *2
|
| | 10 | | 9 | | 15 | | 15 | | 10 | | 9 | | 15 | | 15 | |
| | 4*56 | | 8*64 | | 736 | |
P(A)= |
| + |
| = |
| |
| | 153 | | 153 | | 3375 | |
28 lut 22:15