trójkąt
PMP:
Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkt M
tak,że miara kąta BMC jest dwa razy większa od miary kąta BCM
Wykaż,że zachodzi równość
1 lis 22:56
jc: Jakiś mały błąd w treści.
1 lis 23:21
Eta:

|AB|=2R , |DS|=|DM|=R ( bo ΔDMS jest równoramienny |∡BSD|=2α=|∡DMA|
ΔACM ∼ ΔBMD z cechy (kkk)
to
| |CM| | | |BM| | | |CM| | | |AM| | |
| = |
| i |
| = |
| |
| |AM| | | |MD| | | |BM| | | |DM| | |
dodając stronami otrzymujemy:
| CM | | CM | | AM+BM | | 2R | |
| + |
| = |
| = |
| =2 / : CM |
| AM | | BM | | DM | | R | |
mamy tezę
================
1 lis 23:55
jc: To ja źle przeczytałem, ale za to mam takie zadanie:
Pokazać, że jeśli miary kątów ACM i BCM są równe, to
2 lis 10:00