Geometria
HGH: Okregi o srodkach o1 i o2 i promieniach r są styczne zewnetrznie w punkcie O, ktory jest
srodkiem okregu o premieniu 2r. uzasadnij ze wspolna styczna do orkegow o promianiach r
wyznacza w okregu o promieniu 2r cieciwe majaca dlugosc 4r albo 2√3r.
tak jak z 4r nie mam problemu tak na to 2√3r nie moge wpasc a zadanie jest proste, tyle ze
nie moge zauwazyc "tego czego". Naprowadzi ktos?
1 lis 22:30
HGH: już mam ale jakby ktoś wpadł na coś innego to chętnie zobacze, ale specjalnie liczyć nie trzeba
1 lis 22:42
a7:
1 lis 22:43
Eta:

x=
√4r2−r2= r
√3
|CD|=2x=2
√3r
=============
1 lis 22:50