Stopnie wielomianów
mp11: Wielomian w(x) = (x2 + xk)3, gdzie k ∈ N, zapisano w postaci ogólnej. Jeden
z jednomianów tworzących tę postać jest stopnia 10. Jakiego stopnia może być
wielomian w?
1 lis 20:34
Mila:
Podpowiedź:
w(x)=x6+3*(x2)2*xk+3*x2*(xk)2+(xk)3
w(x)=x6+xk+4+3*x2k+2+x3k
teraz rozważ dwa przypadki:
1 lis 20:43
ICSP: w(x) = (x
k + x
2)
3 = x
3k + 3x
2k + 2 + 3x
k + 4 + x
6
| | 10 | |
3k = 10 ⇒ k = |
| − sprzeczne z treścią zadania |
| | 3 | |
2k + 2 = 10 ⇒ k = 4
k + 4 = 10 ⇒ k = 6
k ∊ {4,6}
1 lis 20:44
xyz21212: w(x) = (x2 + xk)3 = x6 + 3x4 + k + 3x2k + 1 + x3k
4 + k = 10 ∪ 2k +1 = 10 ∪ 3k = 10
k = 6 sprzeczność bo k ∊ N sprzeczność bo k ∊ N
1 lis 20:53
mp11: Dziękuję
1 lis 20:53