Działanie na wektorach
Shizzer:

Wektor A→ leży wzdłuż osi x. Suma tego wektora i wektora B→, którego długość wynosi 8 m, leży
wzdłuż osi y i ma długość dwa razy większą niż długość wektora A→. Wyznacz długość wektora A→.
Niby łatwe zadanie, ale nie leżą mi wektory w ogóle. Jak to zadanie zrobić?
Wiem, że A→ + B→ = C→
Rozpisałem to tak:
A→ = [x
A, 0]
B→ = [x
B, 2x
A]
C→ = 2A→ = [0, 2x
A]
Skoro A→ + B→ = C→ to:
C→ = [x
A + x
B, 2x
A]
x
A + x
B = 0 ⇒ x
B = −x
A
Skoro B→ = 8m to:
| 16√5 | |
√(−xA)2 + (2xA)2 = 8 ⇒ 2xA = |
| ≈ 7,16m |
| 5 | |
Odpowiedź to 3,6m więc coś zrobiłem źle. Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem?
Shizzer: Dobra nie ważne... Policzyłem dobrze tylko, że wyznaczyłem długość wektora C, a miałem
wyznaczyć długość wektora A