Obliczyć granice ciągu
abcsd: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = (1 − |
| ) * (1 − |
| ) * |
| ) * ... * (1 − |
| ) |
| | 22 | | 32 | | 42 | | n2 | |
1 lis 17:26
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | 1 | | k2−1 | | (k−1)*(k+1) | |
1 − |
| = |
| = |
| |
| | k2 | | k2 | | k2 | |
więc mamy:
| 1*3 | | 2*4 | | 3*5 | | (n−1)*(n+1) | |
| * |
| * |
| *....* |
| = |
| 22 | | 32 | | 42 | | n2 | |
1 lis 17:44
abcsd: takie pytanko odnośnie tego jak z n2 robi się n!*n! i tego czemu dzielimy przez 2 (n+1)!, w
sensie jakiś wzór na to jest?
1 lis 17:49
abcsd: a dobra te n!*n! juz rozumiem chyba, ale to z dzieleniem przez 2 bym prosił o wyłumaczenie
1 lis 17:50
wredulus_pospolitus:
| 1*3 | | 2*4 | | 3*5 | | (n−1)*(n+1) | |
| * |
| * |
| *...* |
| = |
| 22 | | 32 | | 42 | | n2 | |
| | 1*2*3*4*...*(n−1) * 3*4*5*...*(n+1) | |
= |
| |
| | n! * n! | |
czyli pogrupowałem w liczniku 'pierwsze części iloczynu' oraz 'drugie części iloczynu'
pierwsze części iloczynu = (n−1)!
drugie części iloczynu =
PRAWIE (n+1)! ponieważ w tym iloczynie nie ma '2'
teraz już jasne
1 lis 17:56
abcsd: | | (n+1)! | |
tak teraz już to rozumiem, a redukcja która wyprowadziła (n−1)! * |
| do postaci n+1 |
| | 2 | |
jak wygląda oraz analogicznie sytuacja w mianowniku jak wyglądała
1 lis 18:05
wredulus_pospolitus:
| (n−1)! | | (n+1)! | | (n−1)! | | n!*(n+1) | | 1 | | n+1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| |
| n! | | 2*n! | | (n−1)!*n | | 2*n! | | n | | 2 | |
ojjj ... ktoś tutaj ma pewne braki z silni.
1 lis 18:07
abcsd: jeszcze pocwicze trochę ale dzięki wielkie
1 lis 18:10