liczby ujemne
6latek: Mamy liczby
(−4) (−5) (−6)(−7) (−22) (−23) (+11) (+12)
Mozna uzyc tylko raz jednej
Mi wychodzi ze musze uzyc dwa razy (−4)
−−−+ −−−−−=(−9)
−−− + −−−−−=(−10 )
−−−−+ −−−− = (−11)
−−−−+ −−−−−=(−12)
1 lis 14:11
ICSP: −4 − 5 − 6 − 7 − 22 − 23 + 11 + 12 = −44
−9 − 10 − 11 − 12 = − 42
−42 ≠ − 44
1 lis 14:20
6latek: Cześć
To nie o to chodzi
Nalezy dopasowac tak ze np (−4)+(−5)=(−9)
A na (−11) zostaje mi (−7)+(−4) i tutaj uzylem po raz drugi (−4)
1 lis 14:26
Jerzy:
Co oznaczają poziome kreski w równaniach ?
1 lis 14:27
6latek: Witaj

Nalezy wstawic w to miejsce jakas liczbe z powyzszych
1 lis 14:29
wredulus_pospolitus:
tak jak ICSP na początku napisał
suma liczb które mamy do wyboru to −44
natomiast suma wyników jakie mielibyśmy uzyskać to −42
nie jest możliwe aby zachodziły te równości
1 lis 14:34
Jerzy:
−22 + 11 = −11
1 lis 14:35
6latek: Zrobilem tak
(−4)+(−5)=−9
(−22)+12=−10
(−23)+11=−12
I zostaje mi (−7) i (−6) a to nie da (−11)
1 lis 15:09
wredulus_pospolitus:
6−latek ... bo jest to niemożliwe, aby uzyskać takie sumy popatrz 14:20 i 14:34
1 lis 15:16
6latek: Wieczorem bede rozmawial w wnuczka i sie zapytam czy wszystkie wymienione liczby musza byc
uzyte
1 lis 15:25