szereg
ania: Czy ktos mialby czas pomoc mi z takim zadaniem
zbadac zbieznosc warunkowa i bezwzgledna szeregu
mam zaczac od warunku koniecznego czyli czy granica w nieskonczonosci rowna 0?
jak policzyc granice z tego ciagu?
potem wartosc bezwzgledna tak?
| | 2*(−1)n+1 | | 2+1 | |
∑n=1∞ | |
| |= ∑n=1∞ |
| tak bedzie ta wartosc bezwzgledna, bo |
| | 2n3 | | 2n3 | |
jak doatad robilam przyklady gdzie (−1)
n bylo wyciagniete przed
1 lis 13:43
wredulus_pospolitus:
1) warunek konieczny
2) zbieżność bezwzględną
1 lis 13:49
ania: no to chyba tak napisalabym przynajmniej z tego co ja rozumiem, tylko mam problem z wykonaniem
tych krokow
1 lis 14:00
ania: | | 2*(−1)n+1 | |
jak policzyc limn→∞ |
| |
| | 2n3 | |
1 lis 14:01
wredulus_pospolitus:
ale z czym konkretnie masz problem
1 lis 14:01
6latek: lim n→∞ (−1)n−−−−− nie istnieje
1 lis 14:16
ICSP: | | |2*(−1)n + 1| | | 3 | 1 | |
|an| = |
| ≤ |
|
| |
| | 2n3 | | 2 | n3 | |
| | 1 | |
Ponieważ szereg ∑ |
| jest zbieżny to z kryterium porównawczego dostajemy, że szereg |
| | n3 | |
∑|a
n| jest zbieżny co oznacza, ze szereg ∑a
n jest zbieżny bezwzględnie.
1 lis 14:22
ICSP: i taka uwaga: nie dla każdego n
|2 * (−1)n + 1| ≠ 3
Podstaw kilka początkowych wartości i sprawdź sama.
1 lis 14:25
ania: przepraszam, musialam przemyslec ale dalej nie rozumiem. czy nie powinnam zaczac od sprawdzenia
warunku koniecznego?
i teraz moj pierwszy problem bo nie wiem jak policzyc taka granice jak misalam o 14;01, czy
ktos moze mi tylko narazie ta granice wytlumaczyc
1 lis 18:36
wredulus_pospolitus:
tak powinnaś zacząć od warunku koniecznego, granicę liczysz z chociażby tw. o 3 ciągach
1 lis 18:40
ania: | −1 | | 2+1 | |
| ≤ ≤ |
| i dobra z tego mi wychodzi ze granica wszytskich |
| 2n3 | | 2n3 | |
trzech jest 0 czyli warunek konieczny spelniony
dobrze dobrałam ciagi zewnetrzne?
1 lis 18:46
ania: | | −2 | |
chyba jednak pwoinno byc ten pierwszy |
| |
| | 2n3 | |
bo jaka jest zasada przy granicy o trzech ciagach mianownik zostawia sie ten sam a co robi z
licznikiem?'
1 lis 18:48
wredulus_pospolitus:
dobrze dobrałaś
1 lis 18:51
ania: dobra to wk zrobiony teraz
dobra, chyba rozumiem, teraz nakladam wartosc bezwzgledna na caly wyraz ciagu, mianownik jest
dodatni zawsze wiec moge opuscic, na liczniku zostawic,
i teraz z kryterium porownawczego, moge wziac sb ten wiekszy ciag z tw o trzech ciagach, jest
to szereg zbiezny( szereg harmonijny) wiec moj szereg jest zbiezny bezwzglednie, szereg
wartosci bezwzglednych jest zbiezny
1 lis 19:00
fil:
ahhh ta analiza....
1 lis 19:20
jc: ania, nie musisz sprawdzać warunku koniecznego.
ICSP napisał wszystko, co trzeba.
1 lis 19:35
ania: w senie, ze jezeli wykazemy, ze jest bezwzglednie zbiezny to jest zbiezny i wk nie musi byc
sprawdzany?
1 lis 21:04