matematykaszkolna.pl
szereg ania: Czy ktos mialby czas pomoc mi z takim zadaniem zbadac zbieznosc warunkowa i bezwzgledna szeregu
 2*(−1)n+1 
n=1

2n3 
mam zaczac od warunku koniecznego czyli czy granica w nieskonczonosci rowna 0? jak policzyc granice z tego ciagu? potem wartosc bezwzgledna tak?
 2*(−1)n+1 2+1 
n=1 |

|= ∑n=1

tak bedzie ta wartosc bezwzgledna, bo
 2n3 2n3 
jak doatad robilam przyklady gdzie (−1)n bylo wyciagniete przed
1 lis 13:43
wredulus_pospolitus: 1) warunek konieczny 2) zbieżność bezwzględną
1 lis 13:49
ania: no to chyba tak napisalabym przynajmniej z tego co ja rozumiem, tylko mam problem z wykonaniem tych krokow
1 lis 14:00
ania:
 2*(−1)n+1 
jak policzyc limn→

2n3 
1 lis 14:01
wredulus_pospolitus: ale z czym konkretnie masz problem
1 lis 14:01
6latek: lim n→ (−1)n−−−−− nie istnieje
1 lis 14:16
ICSP:
 2*(−1)n + 1 
an =

2n3 
 |2*(−1)n + 1| 31 
|an| =

2n3 2n3 
 1 
Ponieważ szereg ∑

jest zbieżny to z kryterium porównawczego dostajemy, że szereg
 n3 
∑|an| jest zbieżny co oznacza, ze szereg ∑an jest zbieżny bezwzględnie.
1 lis 14:22
ICSP: i taka uwaga: nie dla każdego n |2 * (−1)n + 1| ≠ 3 Podstaw kilka początkowych wartości i sprawdź sama.
1 lis 14:25
ania: przepraszam, musialam przemyslec ale dalej nie rozumiem. czy nie powinnam zaczac od sprawdzenia warunku koniecznego? i teraz moj pierwszy problem bo nie wiem jak policzyc taka granice jak misalam o 14;01, czy ktos moze mi tylko narazie ta granice wytlumaczyc
1 lis 18:36
wredulus_pospolitus: tak powinnaś zacząć od warunku koniecznego, granicę liczysz z chociażby tw. o 3 ciągach
1 lis 18:40
ania:
−1 2+1 

≤ ≤

i dobra z tego mi wychodzi ze granica wszytskich
2n3 2n3 
trzech jest 0 czyli warunek konieczny spelniony dobrze dobrałam ciagi zewnetrzne?
1 lis 18:46
ania:
 −2 
chyba jednak pwoinno byc ten pierwszy

2n3 
bo jaka jest zasada przy granicy o trzech ciagach mianownik zostawia sie ten sam a co robi z licznikiem?'
1 lis 18:48
wredulus_pospolitus: dobrze dobrałaś
1 lis 18:51
ania: dobra to wk zrobiony teraz dobra, chyba rozumiem, teraz nakladam wartosc bezwzgledna na caly wyraz ciagu, mianownik jest dodatni zawsze wiec moge opuscic, na liczniku zostawic, i teraz z kryterium porownawczego, moge wziac sb ten wiekszy ciag z tw o trzech ciagach, jest to szereg zbiezny( szereg harmonijny) wiec moj szereg jest zbiezny bezwzglednie, szereg wartosci bezwzglednych jest zbiezny
1 lis 19:00
fil: ahhh ta analiza....
1 lis 19:20
jc: ania, nie musisz sprawdzać warunku koniecznego. ICSP napisał wszystko, co trzeba.
1 lis 19:35
ania: w senie, ze jezeli wykazemy, ze jest bezwzglednie zbiezny to jest zbiezny i wk nie musi byc sprawdzany?
1 lis 21:04