pierścienie
mr t: Sprawdzić, że Z[√2]={a+b√2:a,b∈Z} jest pierścieniem przemiennym.
Nie są podane działania, zatem mam je sobie sam określić? Jeżeli nie, to jak się za to zabrać?
1 lis 13:41
jc: Weź zwykłe dodawanie i mnożenie liczb.
1 lis 13:52
mr t: okej, dzięki
1 lis 13:54
mr t: Jeszcze pytanie odnośnie innego przykładu, mam pierścień (Z, +, *), gdzie a+b=a+b+1,
a*b=a+b+ab, sprawdziłem, że jest to pierścien przemienny, teraz sprawdzam, czy jest on ciałem
| | a | |
− wyliczyłem element neutralny e= |
| i teraz pytanie czy element neutralny musi być |
| | 1+a | |
liczbą całkowitą?
1 lis 14:08
wredulus_pospolitus:
nawet jeżeli by nie musiał być to dla a = −1 nie masz elementu neutralnego dla mnożenia ...
ogólnie brak elementu neutralnego dla dodawania
1 lis 14:10
mr t: czyli pierścien ten nie jest ciałem?
1 lis 14:14
mr t: podbijam
1 lis 14:41
ite: 14:08 czy elementem neutralnym działania * nie jest 0 ?
a*b=a+b+ab
a*e=a
a+e+ae=a
e+ae=0
e(1+a)=0
e=0
dla (−1) mamy (−1)+e+(−1)e=(−1)
(−1)+0+(−1)0=(−1)
(−1)=(−1)
1 lis 17:12
wredulus_pospolitus:
chodzilo mi o ... nie ma elementu odwrotnego
1 lis 17:27
mr t: ite, tak, natomiast, przy warunku na ciało i tak trzeba a=−1 wyrzucić. Mam wrazenie, że nie
umiem przekazać o co mi chodzi... wyliczając element neutralny dla mnożenia musi on należeć do
zbioru Z?
1 lis 17:52
mr t: doszukałem się w koncu definicji, i wychodzi, że element neutralny dla mnożenia musi należeć do
zbioru Z, potwierdzi ktoś?
1 lis 17:54
mr t: A jeżeli ten element neutralny dla mnozenia nie nalezy do zbioru Z, to wtedy dyskwalifikuje to
ten pierscien przemienny z bycia ciałem?
1 lis 17:55
mr t: podbijam
2 lis 11:22
jc:
a "+" b = (a+1) + (b+1) − 1
a "*" b= a + b + ab = (a+1)(b+1) − 1
To są przesunięte liczby całkowite: zerem jest −1, a jedynką 0.
Tak, jak w przypadku liczb całkowitych , mamy tylko dwa elementy odwracalne: 0 i −2.
Pozostałych elementów nie odwrócisz, dlatego to ni jest ciało.
2 lis 12:12