relacje
salamandra: 5. Czy relacja jest równoważnością?
a) {(x,y) ∊ R: |x−y|≤1}
b) {(f, g) : g = f−1} na zbiorze bijekcji f : R → R
c) Relacja {(A, B) : |A| = |B|} na klasie zbiorów
d) {(m, n) ∈ N : m = n + 1 mod 5}
e) {(m, n) ∈ Z : |m − n| jest parzyste }
a) nie jest równoważnością, ponieważ nie jest przechodnia,
przykładowe pary: (1,2), (2,1), (0,1), (0,0), (1,0).
Dla trójki 0,1,2 mamy: 0−>1, 1−>2, ale nie ma 0−>2
1 lis 13:35
wredulus_pospolitus:
(a) okey
1 lis 13:40
salamandra: b) nie wiem jak się zabrać, jedyne, czego się domyślam to to, że jest symetryczna, ale nie będę
strzelał
1 lis 13:51
salamandra: c) było omówione wczoraj przy okazji innego zadania −−− TAK
d) Nie jest ani zwrotna, ani symetryczna, ani przechodnia.
Przykładowe pary: (1,0), (2,1), (3,2), (4,3), (0,4), (1,5)
1 lis 13:59
wredulus_pospolitus:
(b) zacznijmy od tego ... że relacja nie jest zwrotna ... bo g = g−1 zachodzi tylko dla
wybranych przypadków (np. g(x) = −x)
1 lis 14:00
salamandra: i dalej się nie ma co zagłębiać, bo to warunek wystarczalny, aby nie zachodziła równoważność,
c) dobrze zrobiłem?
1 lis 14:12
salamandra: sory, d)*
1 lis 14:15
wredulus_pospolitus:
(d) ... tak ... chociażby nie jest zwrotna ... ale także pozostałe kwestie odpadają
a co z (e)
1 lis 14:17
salamandra: e) jest równoważnością, przykładowe pary: (0,0), (0,2), (2,0), (0,4), (4,0), (2,2), (4,4),
(2,4)
symetryczna, bo np. (0,2), (2,0) i zachodzi to dla każdej pary.
zwrotna, bo mamy (0,0), (2,2), (4,4) itd
przechodnia, bo np. dla pary 0,2,4 0−>2, 2−>4, 0−>4
1 lis 14:19
salamandra: No i z góry zapytam, czy takie uzasadnienie w ogóle jest poprawne, bo de facto nie wymieniłem
wszystkich możliwości i skąd wiadomo, czy gdzieś tam dalej, ta reguła też się sprawdza.
I drugie pytanie odnośnie tych klas abstrakcji:
https://ibb.co/J3KQ5QV
Czemu to jest tak rozpisane z tym mod? Normalnie bym to odczytał, że dla [0]: a= reszta z
dzielenia zera przez 3, czyli 0. A tutaj chyba chodzi o podzbiór, dla których ta RESZTA jest
równa 0, ale jak to odróżnić, bo tak jak miałem w przykładzie d) tutaj, no to ten "mod" się
zupełnie inaczej odczytuje.
1 lis 14:41
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że NIE JEST

Musisz wykazać, że jest ona zwrotna, symetryczna i przechodnia
Przykłady to podajemy, aby pokazać że relacja jakaś nie jest.
1 lis 14:43
salamandra: No właśnie, tak myślałem

więc jak to pokazać?
1 lis 14:45
wredulus_pospolitus:
∀m ∊ Z | m − m | = | 0 | = 0 = 2*0 <−−− parzysta
∀m,n ∊ Z | m − n | = |(−1)*(n−m)| = |−1|*|n−m| = |n−m|
więc jeżeli |m−n| = 2j to |n−m| = 2j
∀m,n,k ∊ Z ( | m − m | = 2j ∧ |n−k| = 2i ) ⇒ |m − k| = 2p
a przechodniość zostawię dla Ciebie ... pomyśl, pokombinuj
1 lis 14:49
salamandra: W drugiej linijce udowodniłeś symetryczność, a w trzeciej?
1 lis 15:06
salamandra: Co jest w trzeciej linijce pokazane? Bo próbuję to rozgryźć i nie mogę− nie powinno być zamiast
|m−m| , |m−n|?
1 lis 18:03