zadanie z treścią
ano: Marcin zbierał podpisy na poparcie petycji, chodząc po kolei do stojących przy ulicy Miodowej
50 domów. Petycję w każdym domu podpisała co najmniej jedna osoba. Marcin łącznie zdobył 90
podpisów. Wykaż, że przy ulicy Miodowej możemy znaleźć kilka sąsiednich domów, w których
Marcin zdobył dokładnie 7 podpisów.
[zasada szufladkowa]
1 lis 11:43
kerajs: A ile to jest kilka?
Jeśli kilka=3 to teza nie jest prawdziwa, ale dla kilka>3 już jest.
2 lis 05:40
wredulus_pospolitus:
k=4 także nie jest wystarczającą ilością: 2,2,1,1,2,2,1,1,...
ale podejrzewam, że 'kilka' to bliżej nieokreślona liczba (od 1 do 7 włącznie)
2 lis 08:56
wredulus_pospolitus:
inny podział:
4,8,8,8,8,8,1,...., 1,1,1,1
2 lis 09:02
Umanus: Obstawiam, że kilka znaczy >2. Tylko co dalej?
2 lis 10:46
getin:

czy domy 1 i 3 są sąsiednie ?
czy 5 i 6 też są sąsiednie ?
Nieprecyzyjne polecenie "sąsiednie domy", więc biorą się wątpliwości
2 lis 10:48
a7: moim zdaniem chodzi o kilka kolejnych domów
2 lis 10:51
a7: raczej chodził najpierw po jednej stronie ulicy potem po drugiej
2 lis 10:51
wredulus_pospolitus:
@a7 i @getin ... najprawdopodobniej autorowi zadania chodziło o ciąg domów po jednej stronie
ulicy.
W momencie gdy bierzemy pod uwagę domy po obu stronach ulicy, ale 'sąsiednie' nie oznacza
przejście przez ulicę to można 'dopiąć swego' z kontrprzykładem (poniżej pokazane ustawienie
przy założeniu że mamy 2x 25 domów)
1,1,1,1,1,1,7,1,1,1,1,1,1,7,1,1,1,1,1,1,7, 1,1,1,3
1,1,1,1,1,1,7,1,1,1,1,1,1,7,1,1,1,1,1,1,7, 1,1,1,3
2 lis 11:05
wredulus_pospolitus:
Nie sądzę, aby to zadanie mówiło o domach po obu stronach ulicy. Nawet jako zadanie dodatkowe
(a zapewne takie to właśnie jest) raczej samo ustawienie domów 'gęsiego' jest wystarczająco
problematyczne dla większości uczniów.
2 lis 11:06
a7:

chyba nie rozumiem treści pytania/zadania, bo w takim układzie (jak na rysunku) to ja nie
widzę, gdzie by zdobył dokładnie 7 głosów w kilku sąsiednich domach
a gdyby w domach 1−49 zdobył po 1 głosie a w 50−tym 41 głosów to co? to przecież te jedynki też
się zsumują do siódemki,
czy ktoś mógłby rozjaśnić treść zadania?
2 lis 11:10
a7: czyli 11111171111117111111711111171111117111111711111171 i jest kontrprzykład tak?
2 lis 11:13
a7: no prawie
2 lis 11:16
wredulus_pospolitus:
gdyby sumą nie było 92
2 lis 11:16
a7: ale czy w treści zadania chodzi o toże ma być kilka domów z 7−mioma głosami koło siebie? czyże
w kilku domach kolejnych kolo siebie głosy sumują się do siedmiu?
2 lis 11:19
a7: jeśli chodzi o ulicę Miodową (w wawie) to nie wiem czy ona w ogóle ma tyle numerów, żeby szedł
po jednej stronie ulicy....
2 lis 12:51
a7: w dawnej stolicy Polski ulica Miodowa ma więcej numerów, więc wychodzi na to, że jeśli Marcin
zbierał podpisy w Wawie to da się przedstawić kontrprzykład (godz. 11:05 ?) a jeśli w Krakowie
to rzeczywiście w kilku domach ilość głosów będzie się w paru domach sumowała do 7 (?)
(?)/ będzie wynosiła 7 (?) /ja mam wątpliwości co do treści zadania, więc być może ten post
jest trochę nieścisły/
2 lis 12:59
a7: PS.np we Wrocławiu Miodowa tez ma więcej numerów po jednej stronie
2 lis 13:03
ano: Jeśli dobrze rozumiem, mamy założyć, że domu są ustawione jeden po drugim, wzdłuż prostej, bez
przechodzenia na drugą stronę.
2 lis 15:48
a7: @ano, ale czy chodzi o to że w kilku domach było dokładnie siedem podpisów, czyże suma podpisów
w kolejnych domach była 7?
2 lis 15:54
wredulus_pospolitus: @a7 −−− by suma w iluś kolejnych domach dała dokładnie 7
2 lis 16:00
ano: Nie mieliśmy powiedziane tego na zajęciach, ale z treści zadania wnioskuję, że ma być dokładnie
7 w kilku kolejnych. Tylko według mnie to nie ma prawa działać.
2 lis 16:06
a7: no to wykazane przecież, że nie da się wymyślić kontrprzykładu w najbardziej "sprzyjających"
warunkach może być w sześciu domach pod rząd 1 głos za
potem aby się nie sumowało do 7 musi być 7 i tak ileś razy i widzimy, że w 50−ciu domach suma
przekroczy 90 głosów, bo będzie ich 92, jak napisał wredulus
czyli już wcześniej któreś dwie siódemki lub inna ilość głosów w którymś domu musi być
mniejsza niż 7 a wtedy sąsiadując z jedynkami będzie suma 7
jeśli weźmiemy inne liczby przykładowo dwójki, trójki, czwórki czy piątki to choćby nie wiem
jak się natęzał nie znajdziemy takiego układu w szufladkach (domach) by co najmniej trzy sumy
nie były 7 (dwie sąsiednie)
11111171111117111111711111171111117111111711111171 =92
11111161111117111111711111171111117111111711111161 =90
2 lis 16:09
ano: Okej, a gdyby jednak założyć, że to suma ma nam dać 7?
2 lis 16:15
a7: to będzie tak, jak pisałam 16:09, jeśli w kilku kolejnych miałoby być 7 to kontrprzykład jest
11:10
2 lis 17:30
ano: Da się jakoś formalniej udowodnić, że w przypadku doboru np. 2 3 itd ta suma zawsze dojdzie do
7?
3 lis 15:12