Symbol sigma
dada: jak rozpisać ∑3, na gorze sigmy n na dole k=1
1 lis 10:04
bitek: symbol sigma to suma ciągu
1 lis 10:06
dada: to rozumiem, jestem w stanie rozpisać sigmę gdy mam jakieś k/n ale tutaj zgłupiałam mając same
3 i nie wiem w jaki nawias to rozpisać
1 lis 10:07
sushi:
takie coś
∑nk=1 3 ?
1 lis 10:10
dada: tak, musze to rozpisac w nawias (...+...+...+...) w takiej postaci
1 lis 10:12
sushi:
czy coś było wcześniej i to wyszło, czy to jest początek zadania ?
1 lis 10:14
sushi:
3+3+3+3+3+3 +..+ 3 −> "n" razy
1 lis 10:15
wredulus_pospolitus:
∑nk=1 3 = 3 + 3 + 3 + ... + 3 = 3n
1 lis 10:15
dada: to jeden z przykładów, poprzedni był ∑nk=1 k =(1+2+3+...+n)
1 lis 10:16
dada: dziękuje bardzo
1 lis 10:16
sushi:
1+2+3+4+...+n można dalej zapisać jako sumę ciągu arytmetycznego .....
1 lis 10:17
wredulus_pospolitus:
Przecież
∑nk=1 ( 1+2+...+n) =
1
1 + 2
1 + 2 + 3
1 + 2 + 3 + 4
.....
1 + 2 + 3 + 4 + ... + n
= n*1 + (n−1)*2 + (n−2)*3 + (n−3)*4 + ... + 2*(n−1) + n = ∑nk=1 (n−k+1)*k
1 lis 11:17
wredulus_pospolitus:
natomiast:
∑
nk=1 (n−k+1)*k = n*∑
nk=1k − ∑
nk=1k
2 + ∑
nk=1k =
| | n+1 | | n(n+1)(2n+1) | | n+1 | |
= n* |
| *n − |
| + |
| n = ... uporządkuj i po problemie |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
1 lis 11:22
Mila:
Artur, tam masz sumę:
∑(k=1 do n) k
1 lis 18:04
wredulus_pospolitus:
całkowicie źle spojrzałem
1 lis 18:05
Mila:
1 lis 18:24