relacje
salamandra: Które z własności spełnia relacja?
a) {(x,y) ∊ R: x≥y} −− antysymetryczna
b) Relacja {(A,B): |A|=|B|} na klasie zbiorów
Jak odczytywać to b)? Nie rozumiem tego "na klasie zbiorów".
31 paź 21:21
wredulus_pospolitus:
|A| −−− moc zbioru A
31 paź 21:23
salamandra: tak, tak, to wiadomo, ale "na klasie zbiorów"
31 paź 21:26
ABC: ta klasa zbiorów to taki zawór bezpieczeństwa aby nie używać pojęcia zbiór wszystkich zbiorów,
które prowadzi do paradoksów
31 paź 21:49
salamandra: czyli te zbiory są takie same, bo nadal nie wiem?
31 paź 21:53
ABC:
relacja jest taka: zbiory są w relacji gdy są jednakowej mocy
31 paź 22:13
salamandra: no dobrze, jednakowej mocy to wiem, ale o ile w przykładzie a) sobie wziąłem kilka par i
widziałem jakie własności ma relacja, tak tutaj nie wiem jakie pary mógłbym sobie wziąć do
poszczególnych zbiorów
31 paź 22:17
ABC:
k..wa przecież to proste , jeszcze raz widać jaka różnica między szkołą średnią gdzie uczą
schematów a łykiem prawdziwej matmy na studiach
1)czy zbiór jest tej samej mocy co on sam, tak , więc relacja jest zwrotna
podobnie pokażesz że jest symetryczna i przechodnia
31 paź 22:21
salamandra: dobra, spytam inaczej, bo chyba źle zrozumiałem pojęcie mocy zbioru i rozumiałem to jako to, że
mają tyle samo elementów, ale jak mają tę samą moc, to mają te same elementy?
31 paź 22:22
ABC: niee
{2,3,7} i {−1,4,9} są w relacji bo mają obydwa 3 elementy
31 paź 22:28
salamandra: No i w którym miejscu ta, którą podałeś, jest zwrotna? Według mnie nie jest, więc skąd wniosek,
że w b) jest zwrotna?
Może i jestem głupi i odbija się na mnie niewiedza z technikum, ale nie wiem już jak do tego
podejść
31 paź 22:32
ABC:
no jesteś głupi , przepraszam za szczerość

, czy zaprzeczysz że |A|=|A| ?
czyli A jest sam ze sobą w relacji, więc jest zwrotna
31 paź 22:42
salamandra: nie ma problemu, mam dystans do siebie

To, że |A|=|A|, to rozumiem, że jest zwrotna, ale sama informacja |A|=|B| daje mi tylko
informację, że są równoliczne
31 paź 22:44
ABC:
skoro |A|=|B| to |B|=|A| więc jest symetryczna
skoro |A|=|B| i |B|=|C| to wynika z tego |A|=|C| więc jest przechodnia
czyli jest relacją równoważności , o ile już miałeś to pojęcie
31 paź 22:47
salamandra: Ja chyba na siłę się doszukuję elementów tego zbioru, bo skoro mówimy o relacji {(A,B)} to nie
interesują nas jakie konkretnie elementy są w tych zbiorach?
31 paź 22:55
ABC:
definicja relacji jest taka , że konkretne elementy nie mają znaczenia
31 paź 22:58
salamandra: nadal mnie to gryzie− nie rozumiem, dlaczego ona jest zwrotna. Nie rozumiem, dlaczego operujemy
mocą zbioru, skoro ona nam tylko mówi o tym, że zbiory są równoliczne, a nie, że zbiory są
równe.
bazując na Twoim przykładzie: {2,3,7} i {−1,4,9} −−−− są to zbiory o równej mocy, natomiast nie
widzę tutaj tego, że jest to relacja zwrotna.
31 paź 23:09
31 paź 23:18
salamandra: ja znam te definicje, ale najwidoczniej gorzej ze zrozumieniem, ja na razie "widzę" tylko takie
zwrotne relacje, jak np. mam pary {(a,a),(b,b)} no to widzę, że jest zwrotna, a z tymi
zbiorami się bardzo pogubiłem.
31 paź 23:21
ABC:
dlatego operujemy mocą zbioru, że autor zadania nam taką relację dał do sprawdzenia.
{2,3,7} jest w relacji z {2,3,7} bo 3=3
31 paź 23:23
ABC: tu nie wypiszesz par bo życia ci nie starczy , prawdziwa matematyka to nauka o
nieskończonościach, nie wszystko da się policzyć na palcach
31 paź 23:25
salamandra: Ale dlatego ty rozpatrujesz de facto równe zbiory? Jeśli odpowiedź brzmi: „bo autor nie
powiedział, że te zbiory A i B maja być różne” to już rozumiem
31 paź 23:26
ABC:
ty naprawdę ciężko kapujesz, skoro sprawdzam zwrotność to element x relacji musi być w relacji
SAM ZE SOBĄ
TO SĄ TE TWOJE PARY (x,x) ,(a,a) czy jak tam oznaczysz , tylko teraz tym x jest ZBIÓR ,
zaczaiłeś to wreszcie? idę spać
31 paź 23:31
salamandra: Jeszcze tylko nie rozumiem czemu rozpatrujesz relacje sam ze sobą, skoro mamy w zadaniu {(A,
B)...}
ale już nie męczę i się nie pogrążam− dziękuję Ci i dobrej nocy
31 paź 23:36
Minato:
(A, B) ∊ R ⇔ |A| = |B|, czyli zbiór A jest w relacji ze zbiorem B, gdy mają one równą moc.
Weźmy teraz dwa takie same zbiory: A oraz B = A i zadajemy sobie pytanie. Czy |A| = |A|?
Otóż tak ponieważ istnieje funkcja bijektywna f: A → A określona wzorem f(x) = x,
czyli tak zwana funkcja identycznoścowa (oznaczana jako id). To nam dowodzi zwrotności.
Symetryczność.
Czy zachodzi implikacja |A| = |B| ⇒ |B| = |A|?
Okazuje się, że jest to prawda, ponieważ istnieje funkcja bijektywna f: A → B.
Jako bijekcja jest to funkcja odwracalna, czyli f−1 : B → A, czyli |B| = |A|.
Przechodniość
|A| = |B| i |B| = |C| ⇒ |A| = |C|
f: A → B oraz g: B → C (obie są bijekcjami) możemy złożyć te funkcje
f*g: A → C (też jest biejkcją jako złożenie bijekcji) stąd mamy |A| = |C|
1 lis 12:50
salamandra: dzięki

trochę jaśniej, czyli tak jak myślałem, założyliście sobie, że zbiór A= B
1 lis 13:13
Minato: ale tylko dla zwrotności
1 lis 13:15
ABC:
do ciebie trzeba mieć końskie zdrowie

, nakręcę o tym film i wrzucę na youtube ale bez
podania nicka więc nie masz co się bać
1 lis 13:17
salamandra: a kręć, ale zapodaj link
1 lis 13:26