Funkcja liniowa w trzech płaszczyznach
bartek2213: Witam, mam problem z podanym zadaniem.
Dana jest prosta l :
x = 1 + t
y = −t
z = 3 + t
Oraz punkt A(1, −1, −2). Wyznaczyć punkt B symetryczny do punktu
A względem prostej l, oraz równanie płaszczyzny π zawierającej prostą l i
punkty A i B.
Czy ktoś mógłby dać mi wskazówkę w jaki sposób rozwiązać podane zadanie −
nigdy nie wykonywałem zadań gdzie użyte są trzy płaszczyzny zamiast dwóch.
Czy jest jakieś źródło gdzie mógłbym zobaczyć przykłady zadań w trzech płaszczyznach
i ich rozwiązania?
31 paź 17:57
ABC:
gdzie ty tu widzisz trzy płaszczyzny? wymień je od 1 do 3
31 paź 18:04
Jerzy:
Piszesz równanie płaszczyzny prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez punkt A.Szukasz
punktu przebicia,który jest środkiem odcinka AB.Wyznaczasz współrzędne punktu B ze wzorów na
środek odcinka.
31 paź 18:09
Mila:

1)
Dana jest prosta l :
x = 1 + t
y = −t
z = 3 + t
P=(1,0,3)∊l, k
→=[1,−1,1] wektor kierunkowy prostej l
2) A' −Rzut prostopadły punktu A=(1, −1, −2) na prostą l
A'=(1+t,−t, 3+t)∊l
A=(1, −1, −2)
AA'
→⊥k
→⇔ AA'
→ o k
→=0⇔
AA'
→=[t,−t+1, 3+t+2]=[t,−t+1,t+5]
1*t+(−1)*(−t+1)+1*(t+5)=0⇔
3) Współrzędne punktu B:
A' jest środkiem AB
oblicz wsp. punktu B
4)
Napisz równanie szukanej płaszczyzny .
Dasz radę sam?
31 paź 18:58