Rozwiąż równianie help
Tomek: √4x+2+√4x−2=4
31 paź 17:04
a7: D: x∊<1/2,∞)
podnosimy obie strony do kwadratu
4x2+4x−2+2√16x2−4=16
√16x2−4=8−4x
podnosimy obie strony do kwadratu
16x2−4=64−64x+16x2
x=68/60=16/15 (?)
31 paź 17:23
ABC: podnieś do kwadratu
8x+2
√16x2−4=16
2
√16x2−4=16−8x
jeszcze raz do kwadratu
64x
2−16=256−256x+64x
2
256x=272
| | 17 | |
x= |
| może to być pierwiastek obcy, więc sprawdź go , okaże się że pasuje |
| | 16 | |
31 paź 17:29
6latek: Skoro to jest rownanie to
albo na poczatku wyznaczyc dziedzne naturalna
albo napisac ze rozwiazujemy metoda starozytnych
31 paź 17:33
Eta:
"Ten obcy" −− lektura szkolna
31 paź 17:34
ABC:
Eta nie przypominaj mi , wredna polonistka mnie z tego męczyła 40 lat temu, nie przeczytałem ,
tyle co koledzy opowiedzieli wymęczyłem na 3−
31 paź 17:56
Eta:
31 paź 18:27
Jerzy:
Ja na pytanie polonistki: co chłopi (Reymonta) jedli na śniadanie, odpowiedziałem bez wahania:
„chleb z masłem”. Niestety w „bryku” nie podali jadłospisu chłopów.
31 paź 19:27
Eta:
31 paź 23:00