Całki
Aneyh:
∫
√1+x2
Jak rozwiązać te całki?
31 paź 14:38
wredulus_pospolitus:
Aneyh ... chyba lekko przesadzasz, nie sądzisz

(3) −−− całka elemenarna ... szukaj wzoru
31 paź 14:52
wredulus_pospolitus:
| | 3x2 + 1 | | 3x2 + 3x + 24 − 3x − 23 | |
(1) |
| = |
| = |
| | x2 + x + 8 | | x2+x+8 | |
| | 3x − 23 | | 3 | | 2x+1 | | 43 | | 1 | |
= 3 − |
| = 3 − |
| * |
| − |
| * |
| = |
| | x2+x+8 | | 2 | | x2 + x + 8 | | 2 | | x2 + x + 8 | |
| | 3 | | 2x+1 | | 43 | | 1 | |
= 3 − |
| * |
| − |
| * |
| = ... całki |
| | 2 | | x2 + x + 8 | | 2 | | (x + 0.5)2 + 7.75 | |
elementarne bądź wymagające jeszcze tylko małych podstawień
31 paź 14:56
wredulus_pospolitus:
(2) a tutaj przez części robisz
31 paź 14:56
31 paź 14:56
Damian#UDM: (2) ∫
√x2 + 1dx = ∫ (x)' *
√x2 + 1dx = x
√x2 + 1 − ∫(
√x2 + 1)'dx = x
√x2 + 1 −
| | x | |
= x√x2 + 1 − ∫ |
| dx = % |
| | √x2 + 1 | |
x
2 + 1 = t
2xdx = dt
| | 1 | | dt | | 1 | |
% = x√x2 + 1 − |
| ∫ |
| = x√x2 + 1 − |
| * 2√t + C = |
| | 2 | | √t | | 2 | |
= x
√x2 + 1 −
√x2 + 1 + C =
√x2 + 1(x − 1) + C
Czy jest to poprawne rozwiązanie ?
1 lis 00:37
wredulus_pospolitus:
Pierwsza linijka −−− błąd wykorzystaniu wzoru na całkowanie przez częsci ... brak x pod
całką
1 lis 00:39
Damian#UDM: A miałem tak

Nie do końca jeszcze to rozumiem, w głowie mi się z pochodnymi miesza, spróbuję
to ogarnąć, dziękuję
1 lis 00:43
wredulus_pospolitus: w liceum babka uczyła nas tak:
∫u' * v = u * v − ∫ u * v'
u' = 1 ; u = x
v = √x2−1 ; v' = U{x}{√x2 + 1
i jak pod całką miałeś najpierw 'to po lewej' to później pod całką masz 'to po prawej'
1 lis 00:46
Damian#UDM: | | x3 | | x4 + 2x2 | |
x√x2 + 1 − |
| + ∫ |
| dx |
| | √x2 + 1 | | √(x2 + 1)3 | |
i dalej nie wiem jak to zrobić, z 2 godziny nad tym siedziałem i ciągle po podstawieniu zostaje
mi x, może robię coś źle lub
trzeba całkować przez części dalej. Próbowałem również przez podstawienie x = tg(t) lecz
również do niczego konkretnego nie doszedłem

.
1 lis 11:06
sushi:
zapisz jeszcze raz przykład całki i obliczenia
1 lis 11:10
wredulus_pospolitus:
nieee
| | x2 | | x2+1 − 1 | |
∫√x2+1 dx = x√x2+1 − ∫ |
| dx = x√x2+1 − ∫ |
| dx = |
| | √x2+1 | | √x2+1 | |
| | 1 | |
= x√x2+1 − ∫ √x2+1 dx − ∫ |
| dx = x√x2+1 − arcsin(x) − ∫√x2+1 dx |
| | √x2+1 | |
2 ∫
√x2+1 dx = x
√x2+1 − arcsin(x) −−−> ∫
√x2+1 dx = ....
1 lis 11:12