jak to zrobić?
Sandra: W Stanach Zjednoczonych w celu zaprezentowania osiągów samochodu podaje się wartość
,,mpg” (miles per gallon), czyli ile mil jest w stanie pokonać samochód na jednym galonie
paliwa (1 gal=3,78 l). Przyjmując, że jedna mila to 1,609km podaj wzór funkcji x → f(x),
która liczbie x mil do pokonania przez samochód na jednym galonie paliwa przyporządkowała
f(x) − ilość spalonych litrów paliwa na 100km.
31 paź 14:03
wredulus_pospolitus:
Krok 0:
Krok 1:
| x | | ilość km | |
| <−−−− |
| |
| 1.609*3.78 | | 1 litr | |
Krok 2:
mamy proporcję:
| x | | 100km | | 100*1.609*3.78 | |
| = |
| −−> szukana wartość = |
| |
| 1.609*3.78 | | szukana wartość | | x | |
31 paź 14:09
Sandra: dziękuje
31 paź 14:13