Całka
Aneyh:
Jak rozwiązać te całki?
31 paź 13:15
Jerzy:
1) Rozkład na ułamki proste
2) Podstawienie: x2 − 1 = t
31 paź 13:21
Jerzy:
| | 1 | | t + 1 | |
2) Dostaniesz: |
| ∫ |
| dt , a to już banał. |
| | 2 | | t | |
31 paź 13:29
Aneyh: Dziękuję
31 paź 13:49
Damian#UDM:
| | √2 | | dx | | √2 | | dx | | 1 | | dx | |
= |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | 8 | | x − √2 | | 8 | | x + √2 | | 2 | | x2+(√2)2 | |
| | √2 | | √2 | | 1 | | x | |
= |
| ln|x − √2| − |
| ln|x + √2| − |
| arctg( |
| ) + C |
| | 8 | | 8 | | 2√2 | | √2 | |
Czy to poprawne rozwiązanie?
31 paź 19:12
Damian#UDM: | | x3 | | 1 | | t+1 | | 1 | | 1 | | dt | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dt = |
| ∫dt + |
| ∫ |
| = |
| | x2−1 | | 2 | | t | | 2 | | 2 | | t | |
| | 1 | | 1 | | x2 | | 1 | |
= |
| t + |
| ln|t| + C = |
| − |
| + ln√|x2 − 1| + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
A tutaj ktoś może powiedzieć czy całka została dobrze przekształcona?
31 paź 19:23
Jerzy:
19:23 dobrze przekształcona ( wg wskazówki), ale źle policzona.
31 paź 19:37
Damian#UDM: Gdzie jest błąd ?
31 paź 23:49
wredulus_pospolitus:
logarytm bez pierwiastka
31 paź 23:56
wredulus_pospolitus:
i to '−1/2' raczej nie powinno się pojawić (tylko 'zniknąć' w C)
31 paź 23:56
Damian#UDM: | | 1 | |
A czy |
| ln|x2 − 1| = ln√|x2 − 1| ? |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x2 | | 1 | |
A ta − |
| wynika z |
| t = |
| (x2 − 1) = |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 00:01
wredulus_pospolitus:
okey −−− odnośnie pierwiastka
−0.5 wiem skąd wynika ... chodzi oto, że 'C' odpowiada za stałe ... więc raczej nie pisze się:
... = x2 + x + 7 + C ... tylko po prostu x2 + x + C
1 lis 00:11
Damian#UDM: Aaaa, dobra, już rozumiem

Jak są liczby, a one są stałe to piszemy za nie C, dziękuję za
wytłumaczenie
1 lis 00:39