Całka
Aneyh:
Jak rozwiązać tę całkę?
31 paź 12:58
wredulus_pospolitus:
| 3x+5 | | 3 | | 2x | | 1 | |
| = |
| * |
| + 5* |
| |
| (x2+1)2 | | 2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
pierwszy ułamek ... jeszcze podstawienie zrób jeżeli 'nie widzisz'
skorzystaj ze wzorów na całki elementarne
31 paź 13:45
Aneyh: Dziękuję
31 paź 13:48
Damian#UDM: | | 3x+5 | | 3 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx + 5∫ |
| dx = |
| | (x2+1)2 | | 2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | 3 | |
= 10ln(x2+1) − |
| + C |
| | 2x2+2 | |
Czy to poprawne rozwiązanie? czy jednak zamiast logarytmu powinien być arctgx ?
31 paź 18:58
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
5∫ |
| dx robisz przez części |
| | (x2+1)2 | |
31 paź 19:16
Damian#UDM: A, przez części, świetnie

nienawidzę tego i prawie mi to nie wychodzi, więc będzie ciężko

spróbuję.
31 paź 19:24
ABC:
wredulus niekoniecznie przez części, daleko mi do Mariusza całkownika dyplomowanego

ale
widzę że x=tg t można podstawić
31 paź 19:41
wredulus_pospolitus:
ABC ... no to podstawiamy i mamy:
∫ cos
2t dt iii ... nadal jedziesz przez części
31 paź 19:54
ABC: nie musisz przez części , możesz z podwojonego kąta
31 paź 20:20
Damian#UDM: | | cos(2t) + 1 | |
cos(2t) = 2cos2(t) − 1 −> cos2(t) = |
| |
| | 2 | |
Najpierw to sam muszę dość do ∫cos
2(t)dt
31 paź 22:31
wredulus_pospolitus:
Damian ... całkowanie 'przez części' to nic innego jak przekształcony wzór na pochodną
iloczynu:
(f*g)' = f' * g + f * g' −−−> ∫ (f*g)' dx = ∫f' * g dx + ∫ f * g' dx −−>
−−−> f*g = ∫f' * g dx + ∫ f * g' dx −−−>
−−−> ∫f' * g dx = f*g − ∫f * g' dx <−−− a to jest wzór na całkowanie przez części
31 paź 22:34
Damian#UDM: wredulus bardzo dziękuję za ciekawą informację, nie miałem o tym żadnego pojęcia, że te
dwa wzory są ze sobą powiązane

Przeglądając wzory na pochodne ujrzałem jedno interesujące równanie:
| 1 | | 1 | |
| = 1 + tg2x −> 1 = cos2x(1 + tg2x) −> cos2x = |
| , |
| cos2x | | 1+tg2x | |
cieszę się, że udało mi się do tego dojść
wredulus spróbuję poćwiczyć całkowanie przez części. Nie byłem na żadnych matematycznych
studiach, wszystkiego uczyłem się na własną rękę no i z waszą pomocą.
Może się jednak niedługo wybiorę
31 paź 23:32
Damian#UDM:
| | 1 | | 1 | |
x = tgt , |
| = ( |
| )2 = cos2t |
| | (tg2t + 1)2 | | tg2t + 1 | |
| 1 | | 1 | |
| = ( |
| )2 = cos2t |
| (tg2t + 1)2 | | tg2t + 1 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
$ = 5∫ |
| dt = 5∫cos2(t) dt = |
| ∫cos(2t) dt + |
| ∫dt = # |
| | (tg2t + 1)2 | | 2 | | 2 | |
2t = m
2dt = dm
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
# = |
| ∫cos(m) dm + |
| t + C = |
| sin(2t) + |
| t + C = |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
= |
| sin(2x) + |
| x + C |
| | 4 | | 2 | |
Czy poradziłem sobie z zadaniem?
31 paź 23:45
Damian#UDM: Dobra, chyba powinien być cos4(t), czy się mylę ?
31 paź 23:47
wredulus_pospolitus:
oraz:
stąd po podstawieniu zostaje:
| | cos4t | |
... = ∫ |
| dt = ∫ cos2t dt |
| | cos2t | |
31 paź 23:59
Damian#UDM: No tak, dziękuję
wredulus za poświęcony czas i wytłumaczenie

Właśnie na początku zastanawiałem się, czy jak podstawimy za x = tg(t) do z dx od razu się
zrobi dt,
a tutaj jednak trzeba użyć podstawienia i policzyć pochodną podstawienia, zatem bardzo dziękuję
za pomoc!
1 lis 00:03