relacje
salamandra: 5. Relacja jest przechodnia, jeśli xRy i yRz ⇒ xRz dla każdego x, y, z ∈ S
Dlaczego relacja {(a,a),(b,b),(a,b)} ⊂ {a,b}2 jest zwrotna? Skoro nie występuje tu żadna
trzecia wartość?
31 paź 12:08
Shizzer: Pytasz o relację zwrotną, a nie przechodnią więc nie potrzebne Ci są trzy wartości.
Definicja relacji zwrotnej wygląda tak:
R ⊂ A x A
∀a ∊ A aRa
Tzn. każdy element iloczynu kartezjańskiego A x A jest w relacji sam ze sobą.
31 paź 14:32
salamandra: Podałem definicję, jaką miałem odnośnie relacji przechodniej, a później byl przykład i było
napisane, że ta relacja jest zwrotna, przechodnia i antysymetryczna. Zastanawiam się, czemu
jest oczywiście PRZECHODNIA, a nie zwrotna, przepraszam.
31 paź 15:01
mr t: bo jeżeli x=y i y=z to x=z,
31 paź 15:14
Shizzer: aRa ∧ aRb ⇒ aRb
Z tego wynika na przykład, że ta relacja jest przechodnia. Przynajmniej ja bym tak napisał, bo
innej zależności tutaj nie widzę, która by uzasadniała, że ta relacja, którą zapisałeś jest
przechodnia.
31 paź 17:21
ite:

spójrz na możliwe ''drogi"
etapami a → a → b aRa ∧ aRb ⇒ aRb
bezpośrednio a → b
a → b → b aRb ∧ bRb ⇒ aRb
a → b
a → a → a aRa ∧ aRa ⇒ aRa
a → a
b → b → b bRb ∧ bRb ⇒ bRb
b → b
31 paź 17:35
salamandra: Aha, czyli w pewnym momencie stoimy w miejscu, ale de facto się poruszamy, np. z „a” do „a”?
31 paź 20:58
ite: Raczej poruszamy się, ale de facto stoimy w miejscu : ) Taki krok naprzód ale jesteśmy tam,
gdzie poprzednio. Wiele jest takich działań, ale to już tematy spoza matematyki.
Relacja {(a,a)} ⊂ {a,b}2 też jest przechodnia.
31 paź 21:23
ite: I relacja pusta jest też przechodnia. Czyli można też skutecznie przechodzić znikąd donikąd.
31 paź 21:26
salamandra: czyli np. w {(a,a)} uznajemy za x,y,z "a", jako jakieś "inne" "a", tak?
31 paź 21:26
ite: Sam napisałeś w definicji 12:08 "dla każdego x, y, z ∈ S". Nie ma warunku x≠y czy y≠z (a taki
zapis oznaczałby inne).
31 paź 21:30