x | y | |||
Dla dodatnich liczb x,y,z których iloczyn wynosi 1 udowodnij | + | + | ||
y+z+1 | x+z+1 |
z | ||
≥1 | ||
x+y+1 |
x | y | z | t | 4 | |||||
+ | + | + | ≥ | ||||||
y+z+t | z+t+u | t+x+y | x+y+z | 3 |
1 | 1 | |||
Dalej u=1. Jeśli xyz=1, to x+y+z ≥ 3 i | ≤ | . | ||
x+y+z | 3 |
x | y | z | 1 | ||||
+ | + | + | |||||
y+z+1 | z+1+u | 1+x+y | 3 |
x | y | z | 1 | 4 | ||||||
≥ | + | + | + | ≥ | ||||||
y+z+1 | z+1+u | 1+x+y | x+y+z | 3 |
x | y | z | u | 4 | |||||
+ | + | + | ≥ | ||||||
y+z+u | z+u+x | u+x+y | x+y+z | 3 |
8 | 1 | b | a | 8 | 12 | 4 | ||||||||
Teraz lewa strona = − | + | ( | + | + ...) ≥ − | + | = | ||||||||
3 | 3 | a | b | 3 | 3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |