matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Basia:
1
x
−
2x−7
x+2
=4 Bardzo proszę o pomoc
28 lut 19:55
Godzio:
1
2x−7
−
= 4 / * x(x+2)
x
x+2
x+2 − 2x
2
+ 7x = 4x
2
+ 8x −6x
2
+ 2 = 0
1
x
2
=
3
√
3
√
3
x =
v x = −
3
3
28 lut 20:02
Basia:
Dziekuje naprawdę
!
28 lut 20:05