Skorzystanie z własności wyznaczników
bartek2213: Witam, korzystając z jakich własności wyznaczników można stwierdzić, że wyznaniczk
podanej macierzy wynosi 0?
Link do zdjęcia macierzy:
https://ibb.co/C5znkrx
31 paź 09:36
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że:
W4 = 4*W1
31 paź 09:36
wredulus_pospolitus:
Więc robiąc : W4 = W4 − 4*W1 da Ci zerowy wiersz, a to oznacza, że wyznacznik macierzy
jest = 0
31 paź 09:37
bartek2213: Ok, dziękuję, myślałem że da się coś znaleźć bez przeprowadzania
operacji na wierszach / kolumnach
31 paź 10:38
wredulus_pospolitus:
no właśnie da −−− patrzysz na pierwszy i czwarty wiersz i to jest koniec ... NIC ... NIC z tym
nie robisz ... piszesz detA = 0 i idziesz dalej
31 paź 10:44