Rozwiąż nierówność
Gwar: Cześć. Mam problem z rozwiązaniem nierówności:
Dla x<=0 wychodzą mi pierwiastki: −1 (nieparzystokrotne), 0 (parzystokrotne), 1
(nieparzystokrotne)
Dla x>0 wychodzą mi pierwiastki: −
√2, −1, 0, 1,
√2 (tylko zero jest parzystokrotne)
Oczywiście założenia są takie, że x nie równa się ani 0, ani −1, ani 1.
Dla x<=0 wychodzi mi przedział x∊(−
∞, −1>∪(1,+
∞), ale tutaj nie uwzględniam tego, że moim
wyjściowym założeniem na ten moment było x<=0. Bo gdybym to uwzględnił to chyba powinienem
napisać x∊(−
∞, −1>? Powinienem tak zrobić?
Dla x>0, x∊(−
∞,−
√2>∪(−1,0)∪(0,1)∪<
√2,+
∞) albo x∊(0,1)∪<
√2,+
∞) jeżeli powinienem podawać
wynik tylko dla x>0.
Ostatecznie powinno mi wyjść: x∊(−
∞, −1)∪(0,1)∪<
√2,+
∞), ale ja nie umiem tego zobaczyć w tych
moich wyżej podanych przedziałach. Albo się pomyliłem gdzieś w liczeniu albo po prostu nie
umiem połączyć tych przedziałów w jeden. Pomocy :C
30 paź 23:23
a7:

I−wszy rysunek pomocniczy niebieska funckja 1/|x| zielona finkcja 1/(x
3+x)
(czerwone asymptoty pionowe)
30 paź 23:55
a7:

dla x≥0 mamy
| | x2+2 | |
|
| ≤0 ||*[x*(x2−1)]2 |
| | x(x2−1) | |
(x
2+2)*x*(x
2−1)≤0
x=0 lub x=1 lub x=−1 lub x=
√2 lub x=−
√2 (oś)
x∊(0,1)∪(
√2,
∞)
dla x<0 mamy
| x2 | |
| ≤0 ||*[x(x2−1)]2 |
| x(x2−1) | |
x
3(x
2−1)≤0
x=0 x=1 x=−1
x∊(−
∞, −1)
odp. x∊(−
∞, −1)∪(0,1)∪(
√2,
∞)
=====================
31 paź 00:27
31 paź 00:28
31 paź 00:32
a7: a odpowiadają stricte na Twoje pytanie to tak powinieneś tak robić, że uwzględniasz tylko ten
przedział który w danym "podpunkcie" rozwiązania bierzesz pod uwagę
na koniec suma
31 paź 00:34
Eta:

x∊R/{0,1,−1}
dla x≥0
x(x−1)(x+1)(
√2−x)(
√2+x)≤0
x∊<−
√2, −1)U(0,1)U<
√2,
∞)
dla x <0
x
3(x−1)(x+1)≤0
x∊(−
∞,−1)U(0,1)
suma przedziałów daje odpowiedź
Odp: x∊(−
∞, −1)U(0,1)U<
√2,
∞)
===========================
31 paź 00:36
Eta:
31 paź 14:05
Gwar: Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Przepraszam, że z takim poślizgiem, ale miałem problemy z
internetem. Mimo to jestem bardzo, bardzo wdzięczny za pomoc.
31 paź 19:46