oblicz
Maestro: limn−>8(n3+1/n3+4)−2n3
8− nieskończoność
30 paź 19:28
wredulus_pospolitus:
Maestro ... naucz się prawidłowo zapisywać ułamki
(
(n
3 + 1
)/
(n
3 + 4
) )
−2n3
zauważ, że:
| n3+1 | | n3 + 4 − 3 | | 3 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| n3+4 | | n3+4 | | n3+4 | |
Dodatkowa wskazówka:
granica Eulera
30 paź 19:31
Maestro: Dzięki za pomocą czuję się niepewnie w tych zadaniach
Po ustaleni e końcowy wynik to −2?
30 paź 19:39
wredulus_pospolitus:
nie
więc w potędze będziesz miał:
| n3 + 4 | | −3 | |
| * |
| * (−2n3) = |
| −3 | | n3 + 4 | |
pierwszy ułamek jest 'częścią e
1' a z drugiego ułamka masz granicę 6
stąd:
lim a
n = e
6
30 paź 19:46
wredulus_pospolitus:
niestety ... to jest efekt obcinania materiału w szkole średniej −−− później na studiach nikt
nie ma czasu 'nadrabiać' wszystkiego tak dokładnie i nie pokazują 'krok po kroku'
30 paź 19:47
Maestro: Dokładnie tak jak mówisz wybierałem szkołę średnią między renomowany liceum a technikum. Wybór
padł na technikum a teraz na studiach widzę jakie mam problemy i chyba jeśli nie znajdę jakiś
korków. Bo samemu będę miał problem w krótkim czasie przyswoić dużą ilość wiedzy. Zwłaszcza że
jest bardzo dużo projektów. Ale jak tego nie ogarnę to pożegnam się ze studiami zapewne.
30 paź 19:56
wredulus_pospolitus:
Jakie studia? Jaka uczelnia?
30 paź 19:57
Maestro: Budownictwo Politechnika Krakowska
30 paź 19:57
wredulus_pospolitus: W jakiej części listy przyjętych byłeś
30 paź 19:57
wredulus_pospolitus:
No to ... na pierwszym semestrze na pewno Matematyka będzie główną bolączką ... i fizyka (o ile
ją macie).
Kreska (o ile ją macie) także może sprawiać problemy wielu ludziom.
30 paź 19:58
wredulus_pospolitus:
Na pocieszenie −−− nie jesteś jedyny w tej sytuacji na roku. Powiedziałbym, żeś w większości.
30 paź 19:59
Maestro: Nw ponieważ z powodu RODO list nie było przedstawionych
30 paź 19:59
wredulus_pospolitus:
Poszukaj w internetach (jest w wersji PDF) książki:
Analiza matematyczna cz. I
Włodarski Lech, Krysicki Włodzimierz
Jest część ćwiczeniowa (zadania) i część teoretyczna.
Przeglądaj sobie to i z tego bierz przykłady do przećwiczenia.
30 paź 20:00
Maestro: No właśnie z fizyką też walczę ale to głównie przez to że laborki są zdalne i opracowanie
projektów trwa dość długo
30 paź 20:01
wredulus_pospolitus:
Ale jak składałeś papiery i miałeś info, że się dostałeś to powinieneś był mieć informację
który na liście byłeś.
30 paź 20:01
Maestro: O dziękuję bardzo
30 paź 20:01
wredulus_pospolitus:
Dobra rada (już teraz) −−−− ćwicz liczenie POCHODNYCH
30 paź 20:01
Maestro: Był tylko komunikat wpisany na listę studentów w dzień ogłoszenia
30 paź 20:02
Maestro: Dzięki na pewno skorzystam
30 paź 20:03
Maestro: Na Politechnice Świętokrzyskiej były publiczne listy i to jest chyba jedyna uczelnia na której
taką listę widziałem spośród tych na które złożyłem dokumenty.
30 paź 20:05
wredulus_pospolitus:
A wracając do granicy ... jeżeli będziesz rozpisywał tak jak pokazałem, to jedyne co musisz
pamiętać to wzór:
30 paź 20:10
Maestro: Dzięki jeszcze raz
30 paź 20:32
Mila:
∞ masz na pasku.
Podpowiedź:
| | n3+1 | | n3+4 | |
( |
| )−2n3=( |
| )2n3 |
| | n3+4 | | n3+1 | |
| | 3 | |
=[(1+ |
| )(n3+1)/3)](2n3*3)/(n3+1) |
| | n3+1 | |
30 paź 20:38