Pominięcie sprawdzenia w zadaniu - czy jest to dozwolone?
Shizzer: Wykaż, że struktura (Z4, +, *), gdzie działania + i * oznaczają odpowiednio +4 i *4 nie jest
podciałem ciała (Z5, +, *),
Spoglądałem na rozwiązanie tego zadania z kursu i autor pominął sprawdzanie czy struktura (Z4,
+, *) jest pierścieniem przechodząc od razu do sprawdzenia czy jest to pierścień przemienny.
Można pominąć sprawdzenie czy jest to pierścień w przypadku sprawdzania czy jest to podciało?
Gdybym pierwszy raz się zetknął z takim zadaniem na kolokwium to na pewno sprawdziłbym
najpierw czy pierwsza struktura jest pierścieniem, ale zajęłoby mi to dość dużo czasu.
30 paź 18:24
Shizzer: Jeszcze mam pytanie − Jak udowodnić np. łączność działania (Z
4, +
4)? Przemienność, element
neutralny i odwrotny jest łatwo, bo można sobie naszkicować tabelę +
4 i z niej to wynika, ale
łączność?
30 paź 18:40
znak: Zróbmy od razu dla Zn.
Weźmy sobie x, y, z ∊ Zn. Chcemy pokazać, że (x +n y) +n z = rn((x +n y) + z) =
= rn(x +n (y +n z))
W tym celu pokażemy, że rn((x +n y) + z) = rn(x + y + z). Skorzystajmy z pewnego faktu, że
rn(a) = rn(b) ⇔ n| a − b.
Wówczas, jeśli wziąć x +n y = rn(x + y) = r, to mamy n| x + y − r ⇔n| x + y − (x +n y),
czyli n|x + y + z − [(x +n y) +z].
A więc korzystając z powyższego faktu mamy, że rn(x + y + z) = rn((x +n y) + z)
Wobec tego (x +n y) +n z = rn(x + y + z). I teraz analogicznie pokazujemy, że
x +n (y +n z) = rn(x + y + z), a to kończy dowód.
30 paź 20:07
Adamm:
Załóżmy że tak jest.
Wtedy grupa Z4 jest podgrupą Z5 więc 4|5, sprzeczność.
31 paź 00:33