matematykaszkolna.pl
Pominięcie sprawdzenia w zadaniu - czy jest to dozwolone? Shizzer: Wykaż, że struktura (Z4, +, *), gdzie działania + i * oznaczają odpowiednio +4 i *4 nie jest podciałem ciała (Z5, +, *), Spoglądałem na rozwiązanie tego zadania z kursu i autor pominął sprawdzanie czy struktura (Z4, +, *) jest pierścieniem przechodząc od razu do sprawdzenia czy jest to pierścień przemienny. Można pominąć sprawdzenie czy jest to pierścień w przypadku sprawdzania czy jest to podciało? Gdybym pierwszy raz się zetknął z takim zadaniem na kolokwium to na pewno sprawdziłbym najpierw czy pierwsza struktura jest pierścieniem, ale zajęłoby mi to dość dużo czasu.
30 paź 18:24
Shizzer: Jeszcze mam pytanie − Jak udowodnić np. łączność działania (Z4, +4)? Przemienność, element neutralny i odwrotny jest łatwo, bo można sobie naszkicować tabelę +4 i z niej to wynika, ale łączność? emotka
30 paź 18:40
znak: Zróbmy od razu dla Zn. Weźmy sobie x, y, z ∊ Zn. Chcemy pokazać, że (x +n y) +n z = rn((x +n y) + z) = = rn(x +n (y +n z)) W tym celu pokażemy, że rn((x +n y) + z) = rn(x + y + z). Skorzystajmy z pewnego faktu, że rn(a) = rn(b) ⇔ n| a − b. Wówczas, jeśli wziąć x +n y = rn(x + y) = r, to mamy n| x + y − r ⇔n| x + y − (x +n y), czyli n|x + y + z − [(x +n y) +z]. A więc korzystając z powyższego faktu mamy, że rn(x + y + z) = rn((x +n y) + z) Wobec tego (x +n y) +n z = rn(x + y + z). I teraz analogicznie pokazujemy, że x +n (y +n z) = rn(x + y + z), a to kończy dowód.
30 paź 20:07
Adamm: Załóżmy że tak jest. Wtedy grupa Z4 jest podgrupą Z5 więc 4|5, sprzeczność.
31 paź 00:33