Zadanie
Karolina: W pewnej firmie A na wynagrodzenie miesięczne przeznacza się 120 tys. zł, a w firmie B 75 tys.
zł. Każdy pracownik firmy A zarabia średnio o 100zł więcej niż pracownik firmy B. Oblicz
liczbę pracowników obu firm, wiedząc, ze stosunek liczby zatrudnionych w firmie A do liczby
zatrudnionych w firmie B jest równy 43
28 lut 19:55
Emma:
x −− wynagrodzenie 1 pracownika firmy B
x+100 −−− " " 1 " " " A
| | x+100 | | 120 000 | | 8 | |
43* |
| = |
| = |
|
|
| | x | | 75 000 | | 5 | |
5x+500 = 6x => x = 500 zł
wynagrodzenie w firmie B −− 500zł
firmie A −− 600 zł
B: 75 000 : 500 = 150 pracowników
A; 120 000 : 600 = 200 pracowników
1 mar 01:30