wielomiah
gfb: Gdzie popełniam błąd?
16x3−282+4x+3=0
x= −1/4
Może ktoś przeprowadzić obliczenia dla x? chcę porównać ze swoimi
30 paź 17:19
wredulus_pospolitus:
tam jest 28x
2 czy 2x
2 
druga sprawa −−− pokaż swoje obliczenia to sprawdzimy gdzie masz błąd
30 paź 17:21
wredulus_pospolitus:
i co właściwie masz zrobić

i co właściwie Ci wyszło
30 paź 17:22
gfb: 28x2
30 paź 17:22
wredulus_pospolitus: i dlaczego uważasz, że źle Ci wyszło

I nie szukaj tutaj gotowca
30 paź 17:22
gfb: rozwiązać równanie korzystając z tw o pierwiastkach wymiernych
30 paź 17:22
gfb: ponieważ mam takie zadanie w ktorym mam podaną odpowiedź, do moich obowiązków należy
przeprowadzenie obliczeń, i kilka takich podpunktów rozwiązałem gdzie liczby są dodatnie i nie
mam pojęcia dlaczego w dwóch przypadkach (opisałem jeden z nich) w których ułamki są ujemne
nie wychodzi mi zero
30 paź 17:23
chichi: | | 1 | |
przecież x=− |
| jest pierwiastkiem tego wielomianu, teraz znajdź pozostałe (też będą |
| | 4 | |
wymierne)
30 paź 17:25
gfb: pozostałe to 1/2 oraz 3/2, przeprowadziłem dla nich obliczenia i jest ok, to takie zadanie
akurat, że jest odpowiedź i obliczenia mają się zgadzać
30 paź 17:27
gfb: mi wychodzi tak
c(−1/4) = 16 * (−1/4)3−28(−1/4)2+4*(1/4)+3=0
4−7−1+3= −1 czyli źle
30 paź 17:30
chichi: to o co ci chodzi człowieku?
30 paź 17:30
chichi: | | 1 | | 7 | |
W(U−{1}{4})=− |
| − |
| −1+3=−3+3=0  ? |
| | 4 | | 4 | |
30 paź 17:32
chichi: No działania na ułamkach leżą...
30 paź 17:33
wredulus_pospolitus:
16*(−1/4)
3 =
−1/4
skąd to 4 skąd to −7

skąd to −1
30 paź 17:35
chichi: | | 1 | |
@wredulus −1 jest dobrze, ale on tam zjadł minus  4*(− |
| )=−1 |
| | 4 | |
30 paź 17:37
gfb: 16*(−1/4)3 = 16*(−1*−1*−1 czyli −3 i −4*−4*−4) czyli −12 czyli ewkiwalent 1/4 czyli 16/4 czyli
4
30 paź 17:41
gfb: no coś pomyliłem
30 paź 17:43
wredulus_pospolitus:
gfb ... ile to jest 4*4*4

4*4*4 = 12 według Ciebie

a 1*1*1 = 3
30 paź 17:44
chichi: −1+(−1)+(−1)≠−1*(−1)*(−1)
nie mamy o czym rozmawiać, bo naprawdę wyjdę z siebie i stanę obok xD
(−4)3=−64 , (−1)3=−1
30 paź 17:44
gfb: nie, to 16, na szybko wklepywalem w kalkulator i tak wyszlo
a to ponizej to 1 jednak na minusie myslalem ze −1*−1 to −2 a 1*1 to 1
30 paź 17:45
gfb: przepraszam, 64
30 paź 17:46
chichi: nie, to nie 16, to 64
30 paź 17:47
wredulus_pospolitus:
że co kurwa

(−1)*(−1) = −2

ale już 1*1 = 1

Wyjaśnij nam to. Jakim cudem
chichi −−− ja już wyszedłem z siebie i stoję 7 osób na lewo.
30 paź 17:47
gfb: dziękuję za podpowiedź
30 paź 17:47
ICSP: czyli (−1)
n = (−1)*(−1)*(−1)*...*(−1) = −n
natomiast
−n = (−1)+(−1)+(−1)+...+(−1) = (−1)
n
ja nie wiem czego wy tutaj nie rozumiecie

Jak dla mnie wszystko się zgadza
30 paź 17:48
gfb: Nie wyjaśnię tego, ewidetnie to był błąd.
30 paź 17:49
Mila:
1)
16x
3−28x
2+4x+3=0
w(x)=16x
3−28x
2+4x+3
| | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | | 7 | | −8 | |
W(− |
| )=16* |
| −28* |
| +4* |
| +3=− |
| − |
| −1+3= |
| +2=0 |
| | 4 | | 64 | | 16 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
(16x3−28x2+4x+3):(x+ |
| )=16x2−32x+12 |
| | 4 | |
16x
2−32x+12=0 /:4
4x
2−8x+3=0
Δ=16
===============
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
w( |
| )=16* |
| −28* |
| +4* |
| +3=2−7+2+3=0 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
i dalej dzielenie jak w (1)
30 paź 17:49
chichi: @wredulus przed chwilą zamknąłem książkę Fichtenholza.. wchodzę na forum, a tu takie rzeczy
30 paź 17:50
gfb: Teraz wydaję się to oczywistę, dziękuje za poświęcony czas i pomoc
30 paź 17:52