granice
m:
Policz granicę:
| | 2*5n+1−3*5n−1+1 | |
lim |
| |
| | 4*5n+4 | |
30 paź 17:11
wredulus_pospolitus:
podziel licznik i mianownik przez 5n
30 paź 17:17
chichi: coś się powtarza? coś wyłączyć? coś poskracać? czy czekasz aż wredulus zrobi za Ciebie?
30 paź 17:17
wredulus_pospolitus:
ewentualnie przez 5n−1 aby nie mieć ułamków
30 paź 17:17
Mila:
| 2*5n*5−3*5n*(1/5)+1 | |
| |
| 4*5n+4 | |
| | 5n*(10−(3/5)+(1/5n) ) | |
limn→∞ |
| = |
| | 5n*(4+(4/5)n | |
| | (10−(3/5)+(1/5n) ) | | 47 | |
=lim n→∞ |
| = |
| |
| | (4+(4/5)n | | 20 | |
30 paź 21:53