Monotoniczność funkcji
NieUmiem: Na podstawie definicji pokazać, że funkcja f(x) = x2 + 3x + 3 jest monotoniczna na zakresie
(−∞, −3/2>
30 paź 16:54
wredulus_pospolitus:
A co potrafisz

Napisz co potrafisz zrobić w odniesieniu do tego zadania
30 paź 17:04
ABC:
spisać do zeszytu rozwiązanie z forum pewnie potrafi... choć 100% bym nie dał
30 paź 17:09
NieUmiem: f(x) − f(y) = x2 + 3x + 3 − y2 − 3y − 3 = (x2−y2) − 3(x−y) = (x−y)(x+y) − 3(x−y)
30 paź 17:10
wredulus_pospolitus:
i krok dalej:
(x−y)(x+y) − 3(x−y) = (x−y)(x+y−3) −−−> x = y ∨ x+y = 3
wyciągasz wnioski
30 paź 17:20
jc:
f(x)=x2+3x+3=(x+3/2)2 +3/4
Zakładamy, że x<y<−/3/2
x+3/2 < y+3/2 < 0
(x+3/2)2 > (y+3/2)2
(x+3/2)2 +3/4 > (y+3/2)2 + 3/4
f(x) > f(y)
30 paź 17:25