zad
student: Przedstawić w dziesiętnym systemie liczenia podane niżej liczby dwójkowe:
a) [0,(1)]2
b) [0,(101)]2
c) [0,0(011)]2
d) [0,(111000)]2
Wiem jak zamieniać normalne liczby binarne, gdzie po przecinku jest coś skończonego. Ale jak to
zrobić gdy jest okres?
30 paź 15:09
a7: a jak się zamienia 0,111 bo nie pamiętam?
30 paź 15:12
30 paź 15:24
a7: przepraszam, żle zrozumiałam, jest inaczej
30 paź 15:27
student: no właśnie
30 paź 15:28
a7: jednak 1/5 i 2/3 są okresowe
30 paź 15:34
Blee:
A czy to nie jest po proetu
[0, (1)]
2 = 2
−1 + 2
−2 +... + 2
−n +.... = 1
[0.(101)]
2 = (2
−1 + 2
−3) + (2
−1 + 2
−3)*2
−3 + (2
−1 + 2
−3)*2
−6 +... =
30 paź 15:38
ABC: 0,(1) w dwójkowym to tak jak 0,(9) w dziesiątkowym czyli 1
30 paź 15:39
student: | | 5 | |
tylko jeszcze trzeba zamienić |
| , bo nie może być ułamka |
| | 7 | |
30 paź 15:53
wredulus_pospolitus:
no to zamień ... kuźwa ... Ty miałeś niedawno maturę ... zapewne jesteś na jakiejś informatyce
... to powinieneś robić z zamkniętymi oczami
30 paź 16:21
a7:
5/7=0,(71428)
30 paź 16:40
student: Według mnie 0,(714285)
30 paź 16:49
a7: ok, nie będziemy się spierać o wynik z kalkulatora na poziomie 5 klasy ; )
co proponujesz w c) i d)?
30 paź 19:44
a7:
c) 0,(214285)
d) 0,(8)
30 paź 20:31