grupy
mr t: Sprawdź, czy podana struktura jest grupą.
(R; o), gdzie a o b=a+b+ab (R to zbiór liczb rezczywistych, o to działanie)
1) sprawdzam czy struktura jest półgrupą, czyli czy działanie jest przemienne i jest.
2) sprawdzam czy struktura jest monoidem, czyli czy istneje element neutralny e, taki, że a o
e=e o a=a, tutaj e=0, czyli struktura jest monoidem
3) sprawdzam czy struktura jest grupą, czyli czy a o a
−1=a
−1 o a=e, tutaj wychodzi
| | a | |
a−1=− |
| a to nalezy do liczb rzeczywistych, czyli struktura ta powinna być grupą, |
| | 1+a | |
jednak w odpowiedziach mam, że nią nie jest, ktoś może wiedziałby gdzie leży błąd?
30 paź 14:05
wredulus_pospolitus:
a jaki będzie element odwrotny dla a = −1
30 paź 14:12
wredulus_pospolitus:
i zastanów się dlaczego wziąłem akurat a = −1
30 paź 14:13
mr t: fakt... dla a=−1 a−1 nie istnieje
30 paź 14:17
mr t: dzięki
30 paź 14:19
Adamm:
Niech f(x) = x+1 to f(x o y) = f(x)f(y)
Więc f to izomorfizm pomiędzy (R, o) a (R, *).
Ten ostatni nie jest grupą bo np. x2 = x mamy dla dokładnie dwóch elementów,
x = 0 oraz x = 1.
31 paź 00:37