Rachunek podobieństwa
perwollek: Z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Prawdopodobieństwo, że wylosowana karta jest damą lub
pikiem
jest równe
A.
1/52
B.
2/52
C.
16/52
D. 17/52
30 paź 10:57
a7: moim zdaniem C
30 paź 10:58
Jerzy:
| | 4 | | 13 | | 1 | |
P(A) = |
| + |
| − |
| = 16/52 |
| | 52 | | 52 | | 52 | |
30 paź 11:02
a7: ♠As♠Król♠Dama♠Walet ♠10♠9♠8♠7♠6♠5♠4♠3♠2 to jest 13
plus ♣♥♦ 3 Damy to jest 16
wszystkich 52
30 paź 11:04
Jerzy:
Korzystamy ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń.
A − wylosowano damę i P(A) = 4/52
B − wylosowano pika i P(B) = 13/52
A ∩ B − wylosowano damę pik i P(A∩B) = 1/52
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = 4/52 + 13/52 − 1/52 = 16/52
30 paź 11:27