Oblicz
Basia: 154t−8 −
t2−1t2−4 =
34t+8
Bardzo proszę o pomoc

!

Próbowałam to rozwiązywac, ale nie chce poprawnie wyjść. Z góry
dziękuję za dobrą odpowiedz.
28 lut 19:53
Godzio:
| 15 | | t2−1 | | 3 | |
| − |
| = |
| |
| 4t − 8 | | t2−4 | | 4t+8 | |
| 15 | | t2−1 | | 3 | |
| − |
| = |
| / *4(t+2)(t−2) |
| 4(t−2) | | (t−2)(t+2) | | 4(t+2) | |
15(t+2) − 4(t
2−1) = 3(t−2)
15t + 30 − 4t
2 + 4 = 3t − 6
−4t
2 + 12t +40 = 0 /:(−4)
t
2 − 3t − 10 = 0
(t−5)(t+2) = 0
t = 5 t = −2
28 lut 19:58
edi: Wspólny mianownik to: 4(t−2)(t+2)
Odpowiedź to: t1 = 5 ∨ t2 = −2
28 lut 19:58
Basia: dziekuje za pomoc
28 lut 20:02