równanie
tlo: (x2+x)4−1=0
i w przykładzie jest podane, że (x2+x−1)(x2+x+1)=0
w sensie że to pierwsze zamienia się na taką formę, nie mogę tego skumać, jak to wytłumaczyć
łopatologicznie, żebym umiał zamienić to na taką formę?
30 paź 10:53
a7: trzeba znać wzór skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
30 paź 11:06
a7:
((x2+x)2)2−12=(x2+x−1)(x2x+1)
30 paź 11:07
a7: oj coś nie tak
30 paź 11:08
Eta:
(x2+x)4=1
x2+x=1 v x2+x=−1
x2+x−1=0 v x2+x+1=0
i licz deltę
......................
30 paź 11:08
a7: ((x2+x)2)2−12=((x2+x)2−1)(x2+x)2+1)=(x4+2x3+x2−1)(x4+2x3+x2+1)
jest błąd w przykładzie albo nie przepisałeś wszystkiego, gdyż potęga się nie zgadza musi wyjść
x8
30 paź 11:13
Eta:
[(x2+x)2−1]*[(x2+x)2+1]=0
(x2+x−1)(x2+x+1)*[(x2+x)2+1]=0
x2+x−1=0 v x2+x+1=0 v (x2+x)2= −1 −− sprzeczność
.......................
30 paź 11:19
a7: ok, już rozumiem
30 paź 11:54
a7: no na wszelki wypadek dopowiem, żeby było w miarę "łopatologicznie"
korzystamy z wzoru skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b) dwa razy
((x2+x)2)2−12=((x2+x)2−1)((x2+x)2+1)=
((x2+x+1 ) ((x2+x−1)((x2+x)2+1)
30 paź 12:39