matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rachunek podobieństwa
perwollek:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek podzielnej przez 2 lub 3.
30 paź 10:37
getin:
(1,1), (1,2), (1,3), (1,5) (2,1), (2,2), (2,4), (2,6) (3,1), (3,3), (3,5), (3,6) (4,2), (4,4), (4,5), (4,6) (5,1), (5,3), (5,4), (5,5) (6,2), (6,3), (6,4), (6,6) 24 zdarzenia sprzyjające 36 wszystkich
24
2
P =
=
36
3
30 paź 10:44
a7:
11 12 13
14
15
16
21 22
23
24
25
26
31
32
33
34
35 36
41
42
43
44 45 46
51
52
53 54 55
56 61
62 63 64
65
66
24
P(A)=
=2/3
36
30 paź 10:46
getin:
prawie jak w arkuszu multi lotka
30 paź 10:51
a7:
: )
30 paź 10:56