Liczby pierwsze
DAniel: wykaż że nie istnieje żadna liczba pierwsza p że liczba p4 +4 jest również pierwsza.
29 paź 21:06
ICSP: p4 + 4 = (p2 + 2p + 2)(p2 − 2p + 2) przy czym p2 + 2p + 2 > p2 − 2p + 2
Jeżeli p jest liczbą pierwsza to p2 − 2p + 2 ≥ 2 i dlatego p4 + 4 ma dwa dzielniki większe od
1, więc jest liczbą złożoną.
29 paź 21:13
ABC: twierdzenie Germain, wynika z tego że :
p4+4p2+4−4p2=(p2+2)2−(2p)2=(p2+2p+2)(p2−2p+2)
29 paź 21:15
HGH: lub z zespolonych z4=−4, dalej jak wyzej
29 paź 21:28
DAniel: Dzięki
30 paź 07:28