równoległobok
michał:
Dany jest równoległobok ABCD wewnątrz którego zaznaczono punkt E tak, że CE=BC
Wykaż,że prosta BE jest prostopadła do prostej łączącej środki odcinków AE i DC
29 paź 20:16
Eta:

Teraz wystarczy dopisać odpowiedni komentarz...........
29 paź 20:52
Eta:
To tylko jeden ze sposobów
Może
Mila poda jeszcze inny sposób
29 paź 22:16
Eta:

2 sposób
29 paź 23:31
Mila:

1)
ΔSRC−Δprostokątny
α+γ=90
o
2)
|QR|=a jako odcinek łączący środki boków ΔABE
QRCP− jest równoległobokiem
β=γ
3)
α+β=90
o⇔
|∡SOP|=90
o
BE⊥PQ
===
30 paź 17:32
Eta:
Mila ten sposób podałam jako ... 2 sposób ( tylko bez opisu )
30 paź 18:42
Eta:
30 paź 18:54
Mila:
Tak, zauważyłam, ale skomentowałam skromnie nie dopisując
że właśnie mam drugi taki sam sposób jak Twój

Pozdrawiam.
30 paź 19:00