Wykaż, że jeśli
gb12: Wykaż, że jeśli a − b = 5 i a*b = 7, to a3 − b3 = 230
29 paź 19:14
chichi:
a−b=5 / ()2
a2−2ab+b2=25 ∧ ab=7
a2+b2−2*7=25 ⇒ a2+b2=39
(a3−b3)=(a−b)(a2+ab+b2)=5(39+7)=230
Q.E.D.
29 paź 19:18
gb12: Dziękuję ślicznie
29 paź 19:21
chichi: mmm ale soczysty XD
29 paź 19:26
Eta:
a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b) = 53+3*7*5 = ...=320
29 paź 19:39
gb12: Dzięki wielkieee
29 paź 19:42
Eta:
29 paź 20:07
gb12: Jeszcze z jednym mam problem :c
Wykaż, że liczba (3 −
√5) *
√72 + 32√5 jest liczbą całkowitą parzystą.
√72 + 32√5 − ten cały pierwiastek jest trzeciego stopnia
Z góry dziękuję za pomoc
29 paź 20:17
getin:
zauważ, że (3+√5)3 = 33 + 3*32*√5 + 3*3*(√5)2 + (√5)3 =
= 27 + 27√5 + 45 + 5√5 = 72 + 32√5, więc
3√72+32√5 = 3√(3+√5)3 = (3+√5)
29 paź 20:51
gb12: dziękuję
29 paź 21:54