Struktury matematyczne - grupy
Shizzer: Sprawdź, czy podana struktura jest grupą. Jeśli tak, sprawdź, czy jest to grupa przemienna.
| | ⎧ | a + b, a + b < 1 | |
| (G, o), gdzie G = [0, 1) oraz a o b = | ⎩ | a + b − 1, a + b ≥ 1 |
|
Odpowiedź jest taka, że struktura (G, o) jest grupą abelową.
Sprawdzam warunek łączności działania.
(a o b) o c = a o (b o c)
Dla a + b < 1:
L = (a o b) o c = (a + b) o c = (a + b) + c = a + b + c
P = a o (b o c) = a o (b + c) = a + b + c
No i L = P, ale jak sprawdzić czy a + b + c ∊ [0, 1)? No przecież jeśli a + b < 1 to może to
być jakaś wartość 0.9 na przykład. c to może być wartość też 0.9 i wtedy a + b + c = 1.8 ∉ [0,
1) zatem nie dla każdego a, b, c ∊ G działanie jest przemienne więc nie jest to grupa. Co jest
nie tak w moim rozumowaniu tego przykładu?
29 paź 18:46
jc:
a o b = { a + b } = część ułamkowa (a+b)
Wydaje się, że wystarczy własność { x + {y} } = {x + y}
(tu nie wprowadzamy ograniczeń na x, y.
x = n+r, y = m+s, n, m = części całkowite, r, s części ułamkowe
L = {r+s} = P
{a + { b + c} } = {a + b + c} = { {a + b} + c}
29 paź 19:04
Shizzer: Szczerze mówiąc to niezbyt nadążam za tym tokiem rozumowania. Ale dzięki za pomoc
29 paź 19:50
jc: Po prostu część ułamkowa sumy nie nie zmieni się, jeśli dodawane liczby
zastąpisz ich częściami ułamkowymi.
29 paź 19:54
Shizzer: Czyli w którym momencie moje rozważania z pierwszego postu były błędne?
29 paź 20:03
ABC: w takim że myślałeś że to może wyskoczyć poza przedział , przy tym określeniu działania nie
wyskoczy
29 paź 20:33
Shizzer: A mógłbym prosić o jakiś przykład tego podejścia? Wszystko szybko by mi się rozjaśniło
29 paź 20:37
ABC:
ale jaki przyklad, z okreslenia dzialania to wynika
29 paź 20:42
Adamm:
x → exp(2πix)
No i mamy izomorfizm.
30 paź 01:10
znak: Błąd masz w myśleniu. Wezmę Twój przykład, żeby było Ci łatwiej.
Niech a + b = 0.9 oraz c = 0.9, mamy więc (a o b) o c = (a + b) o c = a + b + c
−1.
Dlaczego tak? Spójrz na wzór, jakim masz określone działanie.
Dla a + b ≥ 1 mamy wzór a + b − 1. Ten zapis "a + b ≥ 1" nie oznacza, że jak pojawia Ci się (a
o b) o c, to nie uwzględniasz w ogóle tego c. Oznacza to, że bierzesz sumę wartości dwóch
wyrażeń.
Dla większej jasności: weźmy x, y, z, gdzie x + y = 0.9 oraz z = 0.9 Wtedy (x o y) o z =
= (x + y) o z, bo x + y < 1, więc bierzemy pierwszy wzór, a następnie (x + y) + z ≥ 1, więc
bierzemy drugi wzór, a to daje nam x + y + z − 1. I ta liczba jak najbardziej należy do [0,
1).
jc Ci to pokazał w elegancki sposób przy pomocy części ułamkowej, bo tak naprawdę wynikiem
zawsze będzie część ułamkowa tej liczby. Jeśli a + b < 1, to sumę tę możesz zapisać w postaci
ułamka. Analogicznie jeśli a + b ≥ 1, to a + b − 1 będzie częścią ułamkową tego wyrażenia, bo
a, b < 1, wobec tego a + b < 2 ⇔ a + b − 1 < 1.
Mam nadzieję, że ten o wiele za długi wywód rozjaśnił Ci sprawę
30 paź 01:45
Shizzer: Dziękuję
@znak! Teraz wszystko jasne
30 paź 16:18