Dla jakiej wartości parametru m równanie nie ma rozwiązań.
Jakub: Równanie: x2−x+m−1=0
Proszę o wytłumaczenie i zrobienie krok po kroku. Z góry bardzo dziękuję
29 paź 16:55
ABC:
| | 5 | | 5 | |
aby nie było rozwiązań |
| −m<0 czyli m> |
| |
| | 4 | | 4 | |
nie ma za co
29 paź 17:06
a7: Δ=1−4(m−1)=−4m+5
aby nie było rozwiązań Δ<0
−4m+5<0
−4m<−5
m>5/4
m∊(5/4,∞)
29 paź 17:09
getin:
niech f(x) = x
2−x+m−1
równanie f(x) = 0
nie będzie miało rozwiązań gdy najmniejsza wartość tej funkcji będzie dodatnia
to − wraz z ramionami paraboli skierowanymi w górę spowoduje że parabola nie przetnie osi x w
żadnym punkcie
co jest równoznaczne z tym że równanie f(x) = 0 nie będzie miało rozwiązań
f'(x) = (x
2−x+m−1)' = 2x−1
| | 1 | |
f( |
| ) = najmniejsza wartość funkcji |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
f( |
| ) = ( |
| )2− |
| +m−1 = m− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
30 paź 08:11