Równanie prostej przechodzącej przez punkt
Ciemnowjasnosci: Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie.

Zadanie 1
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−2;1) i równoległej do prostej o równaniu:
a) y=−3x+5
b)−x−3y+4=0
c)y=7
d)x=4
_______________________________________________________________________________
Zadanie 2
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−1;2) i prostopadłej do prostej równaniu:
a)y=−3x+4
b)−x−5y=2
c)2x−7y=0
d)x=4
Z góry dziękuje :3
29 paź 16:22
29 paź 16:29
Ciemnowjasnosci: Dziękuje, ale mam jeszcze wątpliwości co do zadań z postacią kierunkową, taką jak np. w zadaniu
1, podpunkt c) y=7
29 paź 16:38
a7:

c) nie jest to postać kierunkowa, tylko prosta ze współczynnikiem kierunkowym równym 0 y=7
odp y=2
29 paź 17:06
Ciemnowjasnosci: Okay, już wszystko rozumiem, dziękuje za wyjaśnienie
29 paź 17:07