funkcje
bcddd: oblicz dla jakich wartośc parametru k funkcja f(x)=√(k−4)x2+2kx+2k określona jest dla każdej
liczby x należy do liczb rzeczywistych
29 paź 16:21
Jerzy:
Trójmian pod pierwiastkem musi być nieujemny.
1) k − 4 > 0
2) Δ <0
29 paź 16:23
Jerzy:
2) Δ ≤ 0 oczywiście
29 paź 16:24
Mila:
(k−4)x2+2kx+2k≥0
1) k=4
Wyrażenie pod pierwiastkiem ma postać:
g(x)=8x+8 − funkcja liniowa przyjmuje wartości ujemne, o i wartości dodatnie
2)
k−4>0 i Δ=(2k)2−4*2k*(k−4)<0
k>4 i [ k<0 lub k>8]⇔
k>8
======
29 paź 16:31
Jerzy:
Witaj Milu.Czemu odrzucasz Δ = 0 ?
29 paź 16:36
Mila:
Tak, jak pisze Jerzy Δ≤0
Zatem x≥8
29 paź 16:37
Mila:
Pomyliło mi się . POzdrawiam
Jerzy
29 paź 16:38
29 paź 16:40
Mila:
To pewnie dlatego te pomyłki, że słucham ciągle wiadomości o pandemii.
29 paź 17:08