asd
bartek: jak sprawdzic czy funkcja 1/x jest roznowartosciowa?
29 paź 15:42
bartek: i do tego funkcja "na" (suriekcja)
29 paź 15:45
chichi: XD
29 paź 15:48
Jerzy:
1) na podstawie definicji
2) musi być określony zbiór Y
29 paź 15:49
bartek: zbior Y = R / 0
29 paź 15:50
Jerzy:
Ad 2) czyli jest suriekcją, bo zborem wartości tej funkcji jest: ( − ∞,0) U (0, ∞) , czyli
dokładnie Y
29 paź 15:53
bartek: zbior wartosci musi sie zawierac w dziedzinie?
29 paź 15:55
Jerzy:
Ad 1)
Musisz pokazac,że: ∀ x1,x2 ∊ D , takich, że x1 ≠ x2 zachodzi: f(x1) ≠ f(x2) ,
czyli: f(x1) − f(x2) ≠ 0
29 paź 15:55
Jerzy:
Nie zbiór Y musi być taki sam jak zbiór wartości funkcji.
29 paź 15:56
Jerzy:
Ścislej, zbiór wartości funkcji musi być równy zbiorowi Y
29 paź 15:57
bartek: co to zbior Y
myslalem ze zbior Y to wartosci
29 paź 16:00
ICSP: zbiór to zbiór (pojęcie pierwotne)
29 paź 16:01
Jerzy:
Niech f: X → Y oraz: X = R , Y = R i f(x) = x2 , czy to jest suriekcja ? NIE
Niech f: X → Y oraz: X = R , Y = [0,∞) i f(x) = x2 , teraz jest suriekcją.
29 paź 16:10