asd
bartek: sprawdzenie czy funkcja jest różnowartościowa
f(x)=x4
f(x1)=f(x2)
x14=x24 //√ 4. stopnia
x1=x2
ale to jest kwadratowa i ona nie jest różnowartościowa, a z tego co liczyłem wyżej się wszystko
zgadza
29 paź 15:15
6latek: Podaj kontrprzyklad
f(1)=1
f(−1)=1
Funkcja nie jest roznowartosciowa
29 paź 15:20
Jerzy:
Np: f(1) = f(−1) = 1 , czyli funkcja nie jest różnowartościowa.
29 paź 15:21
bartek: f(x1)=f(x2) => x1=x2
to co robie zle w tym wzorze?
29 paź 15:21
wredulus_pospolitus:
∀x1,x2 f(x1) = f(x2) => x1 = x2
a tylko pokazałeś tylko, że:
∃x1,x2 f(x1) = f(x2) => x1 = x2
29 paź 15:24
wredulus_pospolitus:
x14 = x24 ⇔ x1 = x2 ∨ x1 = −x2
29 paź 15:24
Jerzy:
Wystarczy kontrprzykład.
29 paź 15:26
bartek: ok, rozumiem
29 paź 15:27
bartek: dziekuje, dobrzy ludzie
29 paź 15:27