zadanie z wielomianu
Puma: Wyznacz wartość parametru a tak aby liczba 1 byla pierwiastkiem wielomianu
w(x)=x
3+(a
3−1)x
2+(2a
2+4a+23)x−15 a nastepnie oblicz pozostale pierwiastki
w(1)=0
w(1)= 1+a
3−1+2a
2+4a+23−15=0
a
3+2a
2+4a+8=0
a
2(a+2)+4(a+2)=0
a
2= −4
i ktoś mi wytłumaczy dlaczego a
2 to −4
29 paź 13:43
Puma: Gdzie usunąć ten post?
29 paź 13:58
Jerzy:
Jeśli: (a + 2)*(x2 + 4) = 0 ⇔ a + 2 = 0 ⇔ a = −2 , bo a2 + 4 > 0 dla dowolnego a.
29 paź 13:58
ICSP: a2(a+2) + 4(a+2) = 0
(a+2)(a2 + 4) = 0
a = −2 v a2 = −4
a = −2
29 paź 13:59