potęgowanie pytanie
anonim123: Czy −2
2=−2*−2=−4
(−2)
2=(−2)*(−2)=4?
Proszę o pomoc
29 paź 12:45
anonim123: Mam zadanie wykorzystującą tą własność i chciałam sprawdzić czy dobrze to rozumiem. Proszę o
pomoc.
29 paź 12:50
ICSP: −1*22 = −1*2*2 = −4
29 paź 12:52
anonim123: czyli −22 mam źle?
29 paź 12:53
6latek: Dobrze
29 paź 13:03
6latek: Tak jak napisqal ICSP
−2= ( −1)*2
−22=−1*22= (−1)*4=−4
29 paź 13:07
wredulus_pospolitus:
Jeżeli nie masz nawiasu (−2)2 czyli masz postać −22
to 2 dotyczy tylko najbliższej cyfry i tylko tej cyfry ... czyli '−' nie jest podnoszony 2
−22 = − (2)2 = −1* 22 = −4
ale absolutnie nie zapis:
−2*−2 <−−− za coś takiego powinnaś dostać klapsa w tyłek
29 paź 13:16
anonim123: Dziękuję
29 paź 13:35
ite 👀: strach coś na tym forum napisać...
29 paź 13:44
6latek: Mysle ze lepiej niech na forum sie troche zarumieni niz przed Panem profesorem .
29 paź 15:18